SPREMNI SMO, OČEKUJEMO REALIZACIJU: Ministar Nedimović o tri projekta koja su predloženi američkom DFC-u

Tanjug

11. 10. 2020. u 09:57

Ministarstvo poljoprivrede je američkoj Međunarodnoj razvojnoj finansijskoj korporaciji DFC predložilo tri projekta koja su za Srbiju važna, a koja se odnose na mlade poljoprivrednike i njihovo započinjanje posla, žensko preduzetništvo u poljoprivredi i prehrambenu industriju, izjavio je za Tanjug ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

СПРЕМНИ СМО, ОЧЕКУЈЕМО РЕАЛИЗАЦИЈУ: Министар Недимовић о три пројекта која су предложени америчком ДФЦ-у

Foto Tanjug

Projekat čija je realizacija sa DFC već u toku je garantna šema za kreditnu podršku srpskim poljoprivrednicima, kojim se obezbeđuju kolaterali, precizirao je Nedimović.

- Gde mi sa DFC, garantujemo 60 odsto kolaterala ukoliko neko hoće da kupi mašinu, zemlju, započne neki biznis u poljoprivredi, prehrambenoj industriji. Ako nešto košta stotinu "nečega", mi 60 odsto garantujemo da će biti tako - kaže Nedimović, pojašnjavajući da ovaj projekat rade preko tri poslovne banke koje su prošle na konkursu.

Bespovratne pozajmice za mlade poljoprivrednike od oko 15.000 evra ministarstvo je, takođe, kandidovalo.

- Mi taj projekat već radimo iz nacionalnog budžeta, ali bismo voleli da to radimo sa DFC. To su grantovi od 15.000 evra, bespovratni, za započinjanje biznisa u poljoprivredi za mlađe od 40 godina - kaže ministar Nedimović.

Ti grantovi se naročito odnose, kaže on, na stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, "kao tri teške grane poljoprivrede, koje vezuju ljude za selo".

Očekivana su ulaganja DFC i u agroturizam, a Ministarstvo poljoprivrede već ima neke linije koje su "pokrivene" iz nacionalnog budžeta, iz IPARDa.

- Džaba vam sve, ako vi proizvedete hranu, a nemate kome da je prodate - rekao je Nedimović.

Upitan kada bi planirani projekti sa DFC mogli da počnu da se realizuju, Nedimović odgovara da "to moramo da pitamo komandanta DFC u Srbiji".

- Što se nas tiče, mi možemo sutra, mi smo spremni - kaže Nedimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba