DEVIZNE REZERVE 13 MILIJARDI EVRA

B. Ca.

09. 10. 2020. u 12:46

ДЕВИЗНЕ РЕЗЕРВЕ 13 МИЛИЈАРДИ ЕВРА

Foto: Tanjug

BRUTO devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju septembra, iznosile 13.030,3 miliona evra.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase od 136 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Na kraju septembra bruto devizne rezerve bile su za 338,8 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca, što je u najvećoj meri rezultat delovanja dva faktora - plaćanja deviznih obaveza države, kao i aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu prodajom deviza, radi nastavka obezbeđenja finansijske stabilnosti, odnosno ublažavanja efekata korona-krize na domaću ekonomiju.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 410,4 miliona evra i bio je za 48 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.821,6 miliona evra.

U septembru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru neto prodala 120 miliona evra. Posmatrano od početka godine Narodna banka Srbije je radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, a u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom, neto prodala 1.635 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)