PREDLOG EK: 750 milijardi evra za razvoj energetskog sektora JIE

Tanjug

02. 10. 2020. u 17:11

EVROPSKA komisija je predložila danas, na sastanku Inicijative zemalja centralne i jugoistočne Evrope o povezivanju gasnih sistema (CESEC), finansijski instrument vredan 750 milijardi evra, koji će omogućiti mobilizaciju privatnih ulaganja u energetskom sektoru.

ПРЕДЛОГ ЕК: 750 милијарди евра за развој енергетског сектора ЈИЕ

Foto: Elektroprivreda

Učesnici sastanka su izrazili spremnost za jačanje regionalne saradnje, koordinaciju i solidarnost koja je potrebna za rešavanje energetskih izazova s kojima se region suočava, prenosi Hina.

Da bi doprinela privrednom oporavku, EK je predložila finansijski instrument Next Generation EU, vredan 750 milijardi evra.

Ulaganje u energetski sektor u okviru Evropskog zelenog plana radi postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine, kakao je istaknuto, može značajno da doprinese oporavku i da otvori mogućnosti za rast i zapošljavanje.

Sam CESEC će doprineti utvrđivanju prioriteta za energetska ulaganja u regionu i sprovođenju novih projekata za podsršku zelenom oporavku.

U tom kontekstu, ministri su razmenili mišljenja o potencijalima obnovljivih izvora energije u regionu CESEC-a na osnovu izlaganja generalnog direktora Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA).

Domaćini 7. ministarske video-konferencije CESEC-a bili su komesarka EK za energetiku Kadri Simson i hrvatski ministar privrede i održivog razvoja Tomislav Ćorić, izvijestili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati