DOBRE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE: Stiže povišica plate za 2,2 miliona ljudi, nova primanja za najstarije poznata u dinar

Novosti online

02. 10. 2020. u 13:05

SADA je i sasvim izvesno da pola miliona građana zaposlenih u javnom sektoru i oko 1,7 miliona penzionera treba da očekuju veća primanja.

ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Стиже повишица плате за 2,2 милиона људи, нова примања за најстарије позната у динар

Foto N.Fifić

Povišice za penzionere od januarske penzije već je moguće izračunati u dinar, a rast plata u javnom sektoru zvanično je najavljeno početkom ove nedelje. Veća primanja tako treba da očekuju i najstariji, ali i medicinski radnici, profesori, vojnici, javna uprava...

Sastanci resornih ministarstava i insitucija na temu povećanja plata u javnom sektoru traju već neko vreme. Precizne informacije trebalo bi da budu poznate nakon odlaska MMF u Srbiji čija misija dolazi 5. oktobra, a nakon toga se očekuje i zvanično saopštenje o tačnom rastu zarada po oblastima.

- Resorne državne institucije i savetodavna tela trenutno rade analize i na osnovu njih će se izaći sa procenom o povećanju plata u javnom sektoru. Prvi rezultati o mogućem rastu zarada biće poznati do sredine oktobra, a nakon toga i o povećanju po oblastima u okviru javnog sektora - navodi naš izvor iz Nemanjine 11.

Predstavnici Fiskalnog saveta juče su se sastali ministrom finansija Sinišom Malim, a govoreći o rastu primanja ocena je da penzije treba da rastu u skladu sa "švajcarskom formulom", a plate u skladu sa inflacijom.

Podsetimo, u novembru 2019. godine zarade u javnom sektoru su povećane u proseku za osam do 15 odsto. Najveći rast dobile su medicinske sestre i tehničari - 15 odsto, dok su doktori u zdravstvu i zaposleni u nauci i kulturi dobili povećanje od po 10 procenata.

Povišicu od devet odsto dobili su zaposleni u prosveti, sudije, tužioci, zaposleni u sudovima i tužilaštvima, kao i radnici u ustanovama socijalne zaštite i pripadnici bezbednosnih službi i snaga. Zaposleni u državnoj upravi dobili su povećanje od osam odsto.

Foto: Tanjug

Plate svim zdravstvenim radnicima država je ponovo povećala u aprilu ove godine, u jeku pandemije korona virusa, i to za 10 procenata.

Godinu dana ranije, početkom 2019, zaposleni u javnom sektoru dobili su povećanje plata od sedam do 12 odsto. Najviše, je pripalo medicinskim sestrama i stomatološkim tehničarima - 12 procenata, što je u proseku bilo uvećanje za oko 4.000 dinara, dok su lekari i stomatolozi dobili povišicu od 10 odsto.

Zaposlenima u policiji, vojsci, prosveti i socijalnoj zaštiti pripalo je povećanje od devet procenata, a službenicima Poreske i Uprave carina 8,5 procenata. Ostalim zaposlenima u javnom sektoru država je uvećala zarade za sedam odsto.

Veću platu za pet odsto u 2019. dobili su i svi zaposleni u javnim preduzećima.

Penzije rastu po "švajcarskoj formuli"

Za 2021. godinu povišice su najavljene i za penzionere, pa će tako januarske penzije biti veće za 5,9 odsto, na osnovu švajcarske formule.

Posle povećanja, prosečna penzija će sa sadašnjih 27.769 dinara biti povećana na 29.407 dinara, odnosno za 1.638 dinara.

Novosti

Praktično, od 2021. će umesto 10.000 dinara penzije penzioneri dobijati oko 600 dinara više, dok će oni sa najvećim primanjima (iznad 100.000) imati povišicu od najmanje 6.300 dinara.

Penzioneri čija su mesečna primanja 35.000 dinara treba da računaju na povišicu od oko 2.100 dinara, a oni sa penzijama od 50.000 dinara na povećanje od 3.000.

Penzije će u narednoj godini rasti po dogovorenom modelu - švajcarskoj formuli koja podrazumeva usklađivanje primanja naših najstarijih građana sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

Iz Vlade Srbije je od 2022. godine najavljen novi model koji bi omogućio veći rast. Cilj je, kako su više puta najavili iz Nemanjine 11, da prosečna penzije u 2025. godini dostigne nivo od 400 evra. U odnosu na trenutnu sumu to bi bilo povećanje za oko 170 evra.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)