U 20 GRADOVA NIJE PRODAT NIJEDAN STAN: Dok je u velikim gradovima jagma za nekretninama, u nekim tržište zamrlo

Z. R.

02. 10. 2020. u 08:36

DOK cene nekretnina u velikim gradovima ne posustaju, a s druge strane ni kupci ne odustaju od ulaganja, u pojedinim opštinama u Srbiji tržište nekretnina je gotovo zamrlo.

У 20 ГРАДОВА НИЈЕ ПРОДАТ НИЈЕДАН СТАН: Док је у великим градовима јагма за некретнинама, у неким тржиште замрло

“Uspavano” tržište: Bela Palanka

U Baču, Bačkom Petrovcu, Beloj Palanci, Bosilegradu, Vladimircima, Doljevcu, Žabarima, Žitorađi, Kniću, Ražnju,Osečini - u prvoj polovini godine nije prodat nijedan stan! Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, nijedna transakcija nije obavljena ni u Bojniku, Dimitrovgradu, Merošini, Malom Crniću, ni u Novoj Crnji. U Ljigu nije potpisan nijedan kupoprodajni ugovor za stan ni ove, ni prošle godine.

Ne prodaje se ni starogradnja, a nove zgrade uglavnom niko ni ne gradi. Uprkos niskim cenama u ovim mestima, onima koji žele da se skuće, više se isplati da kupe kuću, nego da ulažu u kvadrate u zgradama. S druge strane, i izbor je veoma mali, jer se u većini opština godinama ne grade novi objekti.

Ni banke se, kako kažu u agencijama za nekretnine, ne utrkuju da privuku klijente iz nerazvijenih opština. Takve transakcije za njih su rizične, jer u slučaju neplaćanja, teško mogu da se "oslobode" stana.

- Najveći problem je centralizacija Srbije. Svi odlaze u veće gradove, jer samo u njima mogu da pronađu posao - objašnjava Milić Đoković iz Klastera nekretnina. - Ovo tržište u malim opštinama nema perspektivu. One se prazne, čak čitavi regioni ostaju bez stanovništva. U pojedinim mestima ne možemo ni za potrebe statistike da pronađemo registrovane promete da bismo ih uporedili. Bukvalno nema trgovine ni u drugoj ni trećoj zoni, pa ne možemo da napravimo parametre za poređenje.

Većnik za infrastrukturu i zaštitu životne sredine u opštini Bela Palanka, Dragan Živković kaže da u ovoj lokalnoj samoupravi od osamdesetih godina nije izgrađena nijedna komercijalna stambena zgrada.

- Gotovo 40 godina nije izgrađen novi stan, osim onih namenjenih raseljenim licima - objašnjava Živković. - Sporadično se proda po jedna ili dve kuće godišnje. Uglavnom su to domaćinstva u koja dođu naslednici iz Beograda ili drugih gradova da pokušaju da ih prodaju. Kupuju jedino mladi i ljudi koji su otišli u dijasporu, a žele u zavičaju da imaju svoju nekretninu.

Ni u Golupcu nije prodat nijedan stan u zgradi, ali ono što kupci traže su kuće sa okućnicom i vikendice pored Dunava.

KVADRAT I ZA 83 EVRA

U DESETAK opština za prvih šest meseci prodat je samo po jedan stan. Najjeftiniji kvadrat bio je u Krupnju - samo 83 evra. Sve nekretnine koje su dobile nove vlasnike su stara gradnja, a među najjeftinijim prometovanim kvadratima je onaj u stanu u Malom Iđošu za 98 evra. U prvoj polovini godine prodat je i po jedan stan u Batočini za 102 evra po kvadratu, dok je u Gadžinom Hanu kupac kvadrat platio dva evra više. Po jedna stambena jedinica prodata je i u Svrljigu, Babušnici, Varvarinu, Žagubici i Opovu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!