AMERIČKI STRUČNjAK: DFC nije banka koja će tek tako deliti novac, SAD žele da se nadmeću sa Kinom oko ulaganja u Srbiji

Tanjug

26. 09. 2020. u 11:14

АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАК: ДФЦ није банка која ће тек тако делити новац, САД желе да се надмећу са Кином око улагања у Србији

Foto DFC

DžON Sejlor, saradnik američke Nacionalne asocijacije okružnih izvoznih saveta, izjavio je, komentarišući ekonomski sporazum koji su Beograd i Priština postigli početkom septembra u Beloj kući, da je veoma važno što se američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) aktivirala u regionu.

Sejlor, koji je bio jedan od osnivača i predsednik Američko-srpskog poslovnog saveta, rekao je za Glas Amerike da političari mogu biti usijane glave koje govore šta god im padne napamet, ali da će na kraju poslovni ljudi doprineti da stvari funkcionišu.

Osvrćući se na kineska ulaganja u Srbiji, Sejlor je ukazao da Sjedinjene Države žele tu da uskoče, pojačaju angažman i nadmeću se sa kineskom stranom.

"Poznato je da je Srbija deo kineske inicijative 'Pojas i put'. Da je ta zemlja pokazala interesovanje i otpočela ulaganje u železničku mrežu Srbije. Između ostalog postavilo se pitanje da li bi i kako SAD mogle tome da doskoče... Formiranjem DFC-a stvoreno je telo koje bi to moglo učiniti. Očigledno je da je Kina za svoju inicijativu opredelila značajne sume novca, Sjedinjene Države ne raspolažu takvim svotama, ali ovo je prvi korak", naglasio je Sejlor.

On je dodao da je potrebno shvatiti da je američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) u stvari razvojna banka SAD i da će u svakom projektu ravnopravno učestvovati, odnosno ulagati novac kao partner.

"Ovde je ključna uključenost investitora - da li svi doprinose adekvatno? Taj kriterijium je potrebno zadovoljiti da bi se obezbedila dugoročna održivost. Tako da će svaki predloženi projekat biti detaljno proveren u kancelariji DFC-a u Beogradu - da bi bila utvrđena tačna uloga srpskih partnera. DFC nije banka koja će tek tako deliti novac bez ikakvih garancija - po sistemu imamo pare evo vam ih", rekao je Sejlor.

Govoreći o tome koliki je značaj otvaranja kancelarije DFC u Beogradu, Sejlor je ukazao da je to veoma ozbiljna stvar.

"Ako se pitate koliko je takvih kancelarija otvoreno širom sveta... Verujte - ne previše", rekao je on.

Sejlor je dodao da se, kada je čuo da se to dogodilo, iznenadio, jer otvaranje te kancelarije, kako je istakao, govori mnogo toga.

Znate, mislim da je sve to povezano sa angažmanom ambasadora Ričarda Grenela, koji je i specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije predsednika SAD. Otvaranjem kancelarije SAD pokazuju ozbiljnost", naveo je Sejlor.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

prellee

26.09.2020. 11:36

Drago mi je da se nadmeću sa Kinezima, Rusima oko ulaganja u Srbiju.Tako je uvijek trebalo da bude, a dobili smo i bombe kao nagradu.Neka su se i oni promjenili, a Srbija je slobodna, zdrela država, ekonomski sve jača da izabere partnera koji joj više odgovara. Samo neka nema bully ponašanja, ono nam ništa dobro donijelo nije.

Klm

26.09.2020. 15:07

Da se nadmecu! Narede ti prekidaj ugovor s Kinezima nek razmontiraju ono sto su po istom ugovoru sagradili I opremili ili dobijaju skuplji ugovor puteva od kineskih ponuda I onda bezobrazno da se nameshemo! Verujte samo meni jer sam American!

Ivan Zgrozeni

26.09.2020. 15:22

Reparacije a ne kredite. Srbija ce se zaduziti za auto put koji Srbiji nije potreban ali je potreban Albaniji da se poveze sa Evropom. Zasto to radimo? Americkim bankarima ne verujem. Jugoslaviju su rasturili dajuci joj kredite za koje su znali da nije sposobna da vrati. To je bila politicka odluka. Kako to znam? Kada bankar da kredit koji klijent ne moze da vrati dobije otkaz. Za lose kredite kojima je razbijena Jugoslavija nijedan bankar nije dobio otkaz.

Miomir Maksimcev

27.09.2020. 03:26

I Broza su tapsali po ramenu i davali mu kredite. Vucucu, trazi odstetu a ne kredite. Ne sme im se verovati. Krvatima poklanjaju oruzje koje je upereno ka Srbiji pa imamo dodatne troskove za naoruzavanje umesto da se podignemo iz siromastva u koje su nas oni gurnuli.