PANDEMIJA ZAUSTAVILA PUTOVANJA: Srbija obeležava Svetski dan turizma

J. Su.

25. 09. 2020. u 15:56

SVETSKI dan turizma 2020., koji se ove godine obeležava temom "Turizam i ruralni razvoj" ,zatiče ceo svet u trenutku krize bez presedana.

ПАНДЕМИЈА ЗАУСТАВИЛА ПУТОВАЊА: Србија обележава Светски дан туризма

Foto Z. Jovanović

Sve zemlje sveta, uključujući i Srbiju, dočekuju ga sa velikim ekonomskim gubicima, nastalim kao posledica pandemije koja je zaustavila putovanja gotovo u potpunosti, govore u Turističkoj organizaciji Srbije, povodom obeležavanja ove manifestacije.

- Obeležavanje ovog dana ističe značaj turizma za svetsku ekonomiju i skreće pažnju na milione radnih mesta, koja su ugrožena - ističu u TOS. - Kriza izazvana pandemijom je zaustavila međunarodni turistički promet, i time izazvala ozbiljne ekonomske posledice, ali je pokazala i značaj domaćeg turizma naročito u ruralnim sredinama. Ovaj trend se može videti i u Srbiji, jer su domaći turisti tražili odmor u prirodi i najčešće se odlučivali za boravak u ruralnim područjima, planinama, banjama, okolini jezera ili reka.

Tako, posle višemesečnog pada turističkog prometa, u avgustu se beleži rast od oko 25 odsto u dolascima domaćih turista u Srbiji. U većini turističkih destinacija van gradova, tražio se krevet više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)