NEKRETNINE U E-BAZI: Notari pozvali građane da ne traže papirne izvode iz lista nepokretnosti

V.C.S.

24. 09. 2020. u 16:41

НЕКРЕТНИНЕ У Е-БАЗИ: Нотари позвали грађане да не траже папирне изводе из листа непокретности

Foto: V. Danilov

JAVNOBELEŽNIČKA komora Srbije pozvala je građane da ne traže papirne izvode iz lista nepokretnosti za bilo koji pravni posao koji obavljaju kod notara, pošto oni imaju uvid u elektronsku bazu podataka preko Pravosudnog informacionog sistema (PIS).

- Beležnici od građana inače ne traže papirne izvode iz lista nepokretnosti kada se kod njih obavlja bilo koji pravni posao u vezi sa prometom nekretnina, već uvidom u eKatastar, preko PIS-a, proveravaju status određene nekretnine, što im je službena obaveza. Podsećamo da je 7. jula stupila na snagu Uredba Vlade o izdavanju izvoda iz lista nepokretnosti, kojom su definisani uslovi po kojima i beležnici i geodetske organizacije mogu na zahtev da izdaju građanima papirne izvode - kažu u Komori.

Ovi izvodi se, međutim, kod javnih beležnika izdaju samo kada ih građani traže radi nekog drugog posla koji ne može da bude obavljen kod notara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

gorans

25.09.2020. 14:12

Ako vec postoje u elektronskoj formi, sto ih onda gradjani ne skidaju sami. Online placanje nije vise nikakav bauk, elektronski potpis takodje.