U ALEKSANDROVCU KOD NEGOTINA PONOVO AFRIČKA KUGA SVINJA: Bolest koči izvoz

J. Subin

23. 09. 2020. u 09:51

SRBIJA se još nije rešila zarazne i opasne bolesti - afričke kuge svinja.

У АЛЕКСАНДРОВЦУ КОД НЕГОТИНА ПОНОВО АФРИЧКА КУГА СВИЊА: Болест кочи извоз

Foto AP

Poslednji u nizu slučajeva bio je u selu Aleksandrovac, kod Negotina, koje je Uprava za veterinu proglasila zaraznim područjem. Bolest je otkrivena tokom redovne kontrole na ovu bolest, kod četiri svinje u tri gazdinstva. Veterinari su životinje eutanazirali.

NADOKNADA

Poljoprivrednici dobijaju novac za svaku eutanaziranu svinju po 35.000 dinara, bilo da je bila zaražena ili je preventivno ubijena.

U ovom području nema farmi, već je većina životinja u malim gazdinstvima, sa niskim biosigurnosnim merama. Emina Milakara, direktorka Uprave za veterinu, kaže da je reč o pojedinačnom slučaju, a kako je granica sa Bugarskom blizu, nije ni čudo što je otkriveno tu. Bugarska i Rumunija su trenutno neka od najvećih žarišta ove bolesti.

- Kada je reč o izvozu, u toku su pregovori sa Crnom Gorom, da dobijemo dozvolu, dok je trgovina opet uspostavljena, pre nekoliko meseci sa BiH i Severnom Makedonijom - ispričala nam je Milakara. - Srbija dozvoljava uvoz iz svih država regiona, dok iz Nemačke trenutno ne može, jer su utvrdili zaraženu zonu i čeka se da do kraja meseca izađu sa svim merama.

Da je dozvoljen izvoz svinjskog mesa samo u zemlje CEFTA potvrdio nam je i Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije. Za Kinu treba da uradimo regionalizaciju, jer imamo žarište, pa da se zna odakle može da ide meso u izvoz. Kina je zbog afričke kuge uništila više od 400 miliona ovih životinja, pa ima veliku potrebu za uvozom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba