ĐURIĆ O DOLASKU DFC U SRBIJU: Sporazum iz Vašingtona se sprovodi munjevitom brzinom

Tanjug

21. 09. 2020. u 10:43

ЂУРИЋ О ДОЛАСКУ ДФЦ У СРБИЈУ: Споразум из Вашингтона се спроводи муњевитом брзином

Foto: Facebook

DOLAZAK predstavnika američke Međunarodne razvojne finansijske korporacija (DFC) u Beograd je pokazatalj da se ekonomski sporazum iz Vašingtona sprovodi munjevitom brzinom, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je naveo da se otvaraju vrata za novo poglavlje američko-srpskih odnosa, pre svega u ekonomiji.

"SAD će uvek štititi stabilnost prostora na kom ulažu, neće moći lako da se ponavljaju situacije pre dve ili tri decenije u našim odnosima koje želimo da izbegnemo po svaku cenu", rekao je Đurić za TV Pink.

On je naglasio da su ekonomskim sporazumom, koje je predsednik Srbije potpisao u Vašingtonu, otvorena vrata Bele kuće posle 20 godina i da su stvoreni preduslovi da se sa SAD-om vratimo na istorijske staze prijateljstva, koje je postojalo tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

"Naša je odgovornost prema deci da nemamo nikada za neprijatelja jednu tako veliku zemlju, kao što je SAD", rekao je Đurić.

Kako je rekao, dolazak predstavnika DFC je dobar i važan signal, jer dolaze nepune dve nedelje po potpisivanju sporazuma u Vašingtonu. Podseća da će DFC korporacija, koja je "teška" više od 60 milijardi dolara, otvoriti regionalnu kancelariju u našoj zemlji, koja će pokrivati region.

To, kako je naveo, otvara prostor za dolazak američkih investitora.

Dogovor iz Vašingtona za Beograd ima nekoliko važnih elemenata, smatra Đurić i dodaje da je to otvaranje kancelarije DFC u Beogradu, skinuto je sa dnevnog reda priznavanje takozvanog Kosova, obezbeđen je jednogodišnji moratorijum na članstvo Prištine u merđunarodnim organizacijama.

Veoma je važno, kako je rekao, što tzv. Kosovo neće moći da postane član Uneska, jer su sve glasniji albanski istoričari koji prisvajaju srpske crkve i manastire na KiM.

Đurić je rekao da je otvaranje kancelarije DFC u Prištini bila jedna od tačaka na kojoj je insistirala prištinska delegacija na sastancima u Vašingtonu, ali da do toga neće doći i da će iz kancelarije u Beogradu biti "pokrivan" čitav region.

"Izuzetno je značajno što se i sa vlastima u Prištini radi na sprovođenju ovih dogovora. Ako treba da dobijemo izlaz na još jednu jadransku luku, najverovatnije u Draču, to treba da se potrvdi i da se radi na sprovođenju toga sa Prištinom", rekao je Đurić.

Upitan o kritikama koje se mogu čuti u albanskoj javnosti da je sporazumom iz Vašingtona "moguća nova srpska hegenomija" u regionu i izlazak Srbije na more, Đurić je kazao da su kritičari sporazuma u Prištini podsećali tamošnje institucije na to da je predsednik Vučić u nedelji dana imao razgovore sa Trampom, Putinom, Merkel, Erdoganom i izraelskim premijerom i postavili pitanje šta radi albanska strana i moćni albanski lobi.

"Pitaju se da li je moguće da se srpski lobi posle mnogo decenija probudio i aktivirao, da Srbi budu u Ovalnoj sobi, a oni ne", kazao je Đurić.

S druge strane, spoljna politička aktivnost Srbije je intenzivnija i ofanzivnija i praćena time da je u prethodnom periodu obezbeđeno 18 povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti i sprečeno članstvo u različitim međunarodnim organizacijama.

"Sve to ne bi bilo moguće da srpska ekonomija nije krenula ozbiljnom uzlaznom putanjom prethodnih godina", podvukao je Đurić.

Ističe da sa srpske strane to niko to nije radio za bilo kakvu nagradu, već za dugoročnu stabilnost Srbije.

"A oni koji to provlače kroz blato nisu videli Ovalni kabinet ni na razglednici. Srbija ozbiljno radi na unapređenju odnosa sa SAD i to ''žulja'' deo javnosti u Srbiji jer tako nešto nisu mogli ni da sanjaju već su jurili američke zvaničnike po hodnicima da se slikaju", naveo je Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (65)

svetozar

21.09.2020. 10:51

Vec se pokazuje vaznost sporazuma, sada i pristinska delegacija mora ispuniti svaku tacku sporazuma, nije to kao sa preuzetom ali obavezom koja nije ni posle sest godina ispunjena, osnivanje ZSO!

Marija

21.09.2020. 11:00

Napredak saradnje sa Amerikom je od neprocenjivog znacaja, jer se veoma dobro zna da su oni strateski zaduzeni za razvoj Balkanskih zemalja. Srbija je postigla odlican sporazum u cilju kvalitetnijeg zivota oba naroda na KiM!

star

21.09.2020. 11:02

Imali smo veoma dobru ekonomiju do sada, ali dolazak predstavnika američkog DFC-a u Beograd će podići našu ekonomiju na jedan viši nivo, što će svakako uticati da se u Srbiju pojave sve više američki investitori.

Dare

21.09.2020. 11:07

Temelj dobrih medjunarodnih odnosa uvek su ekonomski odnosi, sada se ti odnosi realizuju, verujm da će kapital SAD na našem području otvoriti nova vrata i mogučnosti u regionalnoj saradnju.

Mile

21.09.2020. 11:09

Sada imamo šansu da poboljšamo medjunarodne odnosa sa SAD izolujemo medjunardno Prištinu. Njima treba saveznik koji će biti pragmatičnog stava, a ne da talasaju kao Albanci na KiM.

TM

21.09.2020. 11:09

Dolazak DFC osim brojnih benefita koje Srbija moze da ostvari,kroz projekte radice se na odrzivom razvoju zemlje i regiona. Iza DFC stoji Amerika,sto je svakako velika stvar.

Marko

21.09.2020. 11:25

Naravno da se ekonomski sporazum iz Vašingtona sprovodi munjevitom brzinom kad je naš predsednik Vučić sa svojim saradnicima kategoricno, neodstupajucim stavom stao uz svoju Srbiju i za njen interes.

Kosta

21.09.2020. 11:31

Dolazak DFC će doprineti bržem razvoju preduzetništva kod nas, napredovanju malih i srednjih preduzeća. Povoljni krediti su ono što treba našim preduzetnicima.

Sara

21.09.2020. 12:17

Свака част! Овако добро вест само потврђује важност потписивања споразума у Вашингтону.

Dragoljub

21.09.2020. 12:32

Srbija je u Vašingtonu ishodovala mnogo bolju poziciju naše zemlje u narednom periodu, kada je rešavanje kosovskog problema u pitanju. Otuda ne čudi da, kako spoljni, tako i unutrašnji protivnici postizanja kompromisa, sada izražavaju nezadovoljstvo kada god i gde god imaju priliku za to.

Martin

21.09.2020. 12:45

Veoma je važna brza inplementacija Vašingonskog sporazuma jer postoje niz pozitivnih stvari koji iz njega mogu da proizadju i da se povoljno odraze na našu ekonomiju.

Gale

21.09.2020. 13:36

Dolazak DFC u našu zemlju osim brojnih benefita koje Srbija može da ostvari, kroz mnoge projekte radiće se na održivom razvoju zemlje i regiona. Iza DFC stoji Amerika, što je svakako velika stvar, jer će mnogi strani investitori doći u Srbiju da ulažu svoj kapital, jer im to granatuje sigurnost.

Zeljko85

21.09.2020. 14:22

Eto šta i koliko znači Vučićev potpis, tačnije sporazum u Vašingtonu koji se već sprovodi i koji ćemo tek videti u budućnosti koliko nam donosi.

Marko

21.09.2020. 14:53

DFC ce ucestvovati u finansiranju projekata iz raznih oblasti. Njihov dolazak je veliki i snazan momenat za razvoj ne samo srpske, vec i ekonomije u celom regionu.

Marko

21.09.2020. 16:17

Dolazak DFS je odličan jer će pored relaizacije dogovorenih projekata na redu biti i mnogi drugi projekti, ali i signal investitorima iz SAD da dođu u Srbiju. Ovo je istorijska stvar za našu zemlju.

Nikolina

21.09.2020. 18:07

Uveliko se počinje sa realizacijom bilateralnog sporazuma iz Vašingtona i nadam se da ćemo predstavnike DFC-a privući svojim ekonomskim planom koji će doprineti ekonomskom jačanju naše zemlje.