DOBRE VESTI ZA NAJSTARIJE GRAĐANE SRBIJE Od 1. januara povećanje penzija, a evo i za koliko

Novosti online

18. 09. 2020. u 09:37

ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА НАЈСТАРИЈЕ ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ Од 1. јануара повећање пензија, а ево и за колико

Foto: Tanjug

OD 1. januara 2021. godine biće povećanje penzija od 5,9 odsto po švajcarskoj formuli, kazao je ministar finansija Siniša Mali.

-Niko ne dovodi u pitanje stabilnost penzija, Srbija se pokazalo odgovornom kada je ekonomska politika u pitanju-rekao je Mali u Jutarnjem programu TV Prva.

-Ogromnim paketom pomoći, sa 5,8 milijardi evra, sačuvali smo radna mesta i proizvodne kapacitete, obezbedili da se rast nastavi posle korone-dodaje ministar finansija.

Naveo je da je u utorak u okviru mera podrške isplaćena poslednja minimalna zarada, a da će 21. septembra biti isplaćene još dve minimalne zarade za novoosnovana preduzeća. Reč je o firmama koje su osnovane posle 15. marta, a najkasnije do 20. jula.

-U utorak smo imali prilive od PDV-a bolje od planiranih, tačnije 1,6 milijardi više od planiranog, što pokazuje da se oporavak nastavlja-kazao je.

-Ove nedelje smo povećali minimalnu cenu rada za 6,6 odsto odnosno preko 2.000 dinara. Vodili smo računa da se realan standard radnika zadrži ili poveća-rekao je i podsetio da je prošle godine minimalac povećan 3.000 dinara.

-Najveći teret tog povećanja će preuzeti država jer smo povećali neoporezivi deo sa 16.300 na 18.300 dinara-dodao je Mali.

Povećanje minimalne zarade znači i povećanje ostalih zarada, kazao je ministar i podsetio da i u uslovima krize srpska ekonomija nema zatvaranja fabrika, nema masovnog otpuštanja, a ima nisku stopu nezaposlenosti od 7,3 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)