JAVNI POZIV: Da internet dođe u sva sela

B. Ca.

10. 09. 2020. u 14:31

MINISTARSTVO trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije raspisalo je prvi javni poziv operatorima za pilot-projekte za izgradnju internet mreže u 55 ruralnih naselja.

ЈАВНИ ПОЗИВ: Да интернет дође у сва села

Foto: "Novosti"

Prema rečima državne sekretarke u tom ministarstvu Tatjana Matić, na regionalnoj onlajn konferenciji o trendovima u telekomunikacijama i medijima, u oktobru će biti raspisan i drugi poziv za još 600 naselja za izgradnju širokopojasne telekomunikacione infrastrukture, a očekuje se da će taj projekat biti završen do 2025. godine.

Kako je rekla, Istraživanje koje je urađeno prošle godine pokazalo je da više od 125.000 domaćinstava nema fiksni pristup internetu, dok 600.000 domaćinstava ima spor pristup internetu do 30 megabita.

Matić je ukazala da je u aprilu, maju i junu 8,1 milion aktivnih korisnika mobilne mreže ostvario 5,5 milijardi minuta razgovora u domaćem i međunarodnom saobraćaju i razmenio 1,2 milijarde SMS poruka. Dodala je da Srbiju čeka uvođenje 5g mreže, koja će omogućiti dalje ekonomsko razvijanje zemlje i naglasila da razvoj 5g mreže prate neistine, predrasude i spekulacije.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio