"DELTA" I DALJE HOĆE DA KUPI SAVA CENTAR: Učestvovaće na tenderu kada se uslovi prilagode isplativosti projekta

S. B.

08. 09. 2020. u 05:00

KOMPANIJA "Delta holding" i dalje je zainteresovana da postane vlasnik Sava centra, ali pod ekonomski održivim uslovima.

ДЕЛТА И ДАЉЕ ХОЋЕ ДА КУПИ САВА ЦЕНТАР: Учествоваће на тендеру када се услови прилагоде исплативости пројекта

Foto K.Mihajlović

Cena od 27,4 miliona evra, uz obaveznih najmanje 50 miliona evra za renoviranje ovog kongresnog centra, kako je to utvrdio Grad, vrlo je nepovoljna. S druge strane, iz ove kompanije sugerišu da su građevinski stručnjaci procenili da je izvesnije da je reč o 60 miliona evra potrebnih za potpuno renoviranje objekta. Kako objašnjavaju, povraćaj uloženog kapitala u obnovu, pod ovakvim uslovima, u razumnom roku nije moguć, s obzirom na to da je profit Sava centra godinama u minusu.

Beograd je još 2015. godine rešio da nađe privatnog partnera koji bi omogućio isplativo funkcionisanje Sava centra. "Delta" je od početka zainteresovana, ali ni prvobitni pregovori o privatno-javnom partnerstvu nisu urodili plodom. Bili su jedini nesuđeni kandidat i na ove godine raspisanom javnom tenderu.

- Želimo da renoviranjem Sava centar on postane moderan regionalni kongresni centar - kaže Živorad Vasić, potpredsednik "Delta holdinga". - Grad namerava da vrati sjaj ovoj ostareloj lepotici i mi od 2016. godine razgovaramo o tome. I ove godine smo veoma zainteresovani da učestvujemo na tenderu ali onda kada se uslovi učešća prilagode isplativosti tog projekta. Takođe, naglašavam da gotovo nijedna banka ovakav projekat, pod ovim uslovima, u ekonomskom smislu, ne bi podržala, a "Delta" za sve svoje projekte, pored sopstvenih sredstava koristi i bankarske kredite.

Sava centar je zaštićen kao kulturno dobro. Budući vlasnik ne bi smeo da mu menja namenu. Investitor, međutim, u kongresnom turizmu ne može da očekuje brz povraćaj novca. S druge strane, kongresni centar, koji bi okupljao veliki broj stranih gostiju, doneo bi više posla i avio-prevoznicima, pa i drugim hotelima u Beogradu.

Foto Z.Jovanović

Živorad Vasić

- Mi smo društveno, ali i ekonomski odgovorna kompanija. Naša želja je da pokušamo da kupimo Sava centar i da od njega napravimo najznačajniji kongresni centar u regionu i konačno ga učinimo simbolom Beograda kakav ovaj grad zaslužuje - kaže Vasić. - Spremni smo da investiramo u potpunu rekonstrukciju objekta, uz očuvanje njegove namene, koja je prevashodno kulturna, a tek onda komercijalna. Njegovom obnovom vraćamo na velika vrata kongresni turizam, a to ima višestruki značaj ne samo za Beograd i Beograđane već i za celu Srbiju. Takođe, uključivanjem Sava centra u naš sistem dodali bismo još jedan važan element u hotelski biznis kojim se već godinama uspešno bavimo i time uticali na razvijanje ove industrije.

GODINAMA U "MINUSU"

GRAD Beograd je rešio da proda Sava centar jer godinama mora da mu dotira novac i pokriva dugove. Prema rečima Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika, od 2010. godine do danas, iz budžeta Grada Beograda dato je više od 22 miliona evra kako bi se pokrili gubici ove institucije. Uz to Sava centar, prema njegovim rečima, duguje na ime poreza na imovinu oko 7,7 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere