ŠANSA ZA VEĆI "MINI-ŠENGEN": Sastanci u SAD mogli bi značajno da utiču na ekonomsko povezivanje regiona

D. M.

05. 09. 2020. u 11:00

IDEJA predsednika Aleksandra Vučića o stvaranju "mini-šengena" na Balkanu podrazumeva zapadnobalkansku verziju jedinstvenog tržišta i trebalo bi da omogući slobodno kretanje robe, ljudi, usluga i kapitala.

ШАНСА ЗА ВЕЋИ МИНИ-ШЕНГЕН: Састанци у САД могли би значајно да утичу на економско повезивање региона

Foto: V. N.

 Posle sastanaka u Vašingtonu izvesno je da će se, osim Srbije, Severne Makedonije i Albanije, ovoj inicijativi pridružiti i Priština.

"Mini-šengen" nije politička unija, niti "nova Jugoslavija", već ideja koja bi trebalo da omogući neometano uživanje četiri slobode žiteljima regiona. Osim značaja koji bi mini-šengen imao za ekonomiju i zapošljavanje, mladima bi omogućio da olakšano putuju i da u regionu koji karakterišu nacionalizmi, rade na razbijanju stereotipa i predrasuda.

Vučićeva ideja o jedinstvenom tržištu ima podršku SAD i Nemačke

Predsednik Srbije je projekat regionalnog povezivanja nazvao "najboljim što se desilo u regionu u poslednjih trideset godina".

- Nema više rata i masakra, umesto toga neka vrsta Skandinavije za siromašne. Možemo postati evropska mašina privrednog rasta.

CEFTA PLUS PLUS

NOVA "ekonomska unija", koju mnogi nazivaju i "CEFTA plus plus", podrazumeva i dogovor o uklanjanju graničnih i carinskih barijera i formiranju jedinstvenih graničnih prelaza. Procene su i da bi zajednički nastup regiona prema trećim tržištima omogućio godišnji ekonomski rast članovima "mini-šengena" od minimum 7-8 odsto, a povećalo bi se i interesovanje stranih investitora za ulaganja.

Na prvom sastanku u Novom Sadu, u oktobru 2019. predsednik Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama dogovorili su principe ove inicijative. Posle mesec dana usledio je novi sastanak na Ohridu, a zatim još jedan, prošlog decembra u Tirani. Tom sastanku prisustvovao je i crnogorski predsednik Milo Đukanović, ali se ova zemlja nije pridružila "mini-šengenu".

Zvaničnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije u više navrata su rekli da su i Sarajevo i Priština dobrodošli da se priključe "mini-šengenu", ali lideri kosovskih Albanaca su ovaj poziv uporno odbijali. Zbog toga je došlo i do zahlađenja odnosa između predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija i albanskog premijera Rame.

Najuticajniji svetski igrači, poput SAD i Nemačke, podržali su ideju o snažnijem ekonomskom povezivanju regiona, na kojoj šef srpske države već godinama insistira.

 

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024