MINISTAR MALI NAJAVIO: Evo kada leže poslednji minimalac

Tanjug

27. 08. 2020. u 13:24

МИНИСТАР МАЛИ НАЈАВИО: Ево када леже последњи минималац

Ilustracija / Novosti

POSLEDNjI minimalac u iznosu od po 18.000 dinara biće isplaćen u utorak, 8. septembra, najavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Ministar navodi da će po 18.000 dinara dobiti nešto više od milion radnika koji su zaposleni u 235.000 preduzeća koja koriste pomoć države za ublažavanje negativnih posledice krize izazvane virusom korona.

Reč je o drugoj isplati 60 odsto minimalne zarade, u okviru drugog paketa pomoći.

-To je (ukupna) peta minimalna zarada koju Vlada Srbije uplaćuje i koja je deo velikog paketa mera koji je vredan 5,8 milijardi evra. Ukupno smo za ovih pet minimalnih zarada iz budžeta izdvojili više od 130 milijardi dinara-precizirao je Mali.

Ističe da je to veliki novac koji je država izdvojila za našu privredu i ocenio da su upravo te mere sprečile "najcrnje scenarije" - otpuštanja radnika i zatvaranja fabrika, koji se trenutno dešavaju u nekim od najrazvijenih zemalja.

-Nemate ni velika otpuštanja, ni zatvorene fabrike, imamo stabilan sistem, makroekonomsku ravnotežu, a sa druge strane očuvali smo skoro potpunu zaposlenost u našoj zemlji-naglasio je Mali.

Pomoć koju je država izdvojila za privredu iznosi oko 12,5 odsto BDP-a, navodi Mali u izjavi za Tanjug i dodaje da mali broj zemalja može da se pohvali tako velikim paketom pomoći, što je, podseća, rezultat teških reformi iz 2014. i 2015. godine.

Istakao je da je Srbija trenutnu krizu dočekala na pravi način, da je na tu krizu odgovorila pravim merama, a to pokazuje, navodi, reakcije privrednika i dobri rezultati u našoj ekonomiji.

-U prvih šest meseci imamo negativnu stopu rasta od samo 0,9 odsto, za razliku od velikog broja drugih zemalja koji su mnogo više pali nego naša ekonomija. Dobro se za sada držimo i to nam daje otpimizam da razmišljamo o tome do kraja godine budemo na nuli ili u blagom plusu-zaključio je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Vanstevovic

27.08.2020. 14:09

Meni isplacuje firma,pomenuti minimalac vec nekih 3 meseca...imam preko zaradjene sate,subote pa i noćni rad...Nista od toga nisam primio... Sta da radim i kome da se zalim kad su se zakonom po ugovoru ogradili za SVE!?