LJAJIĆ O GRADSKIM HOTELIMA: Pomoć stiže najkasnije početkom oktobra

Beta

22. 08. 2020. u 10:55

ЉАЈИЋ О ГРАДСКИМ ХОТЕЛИМА: Помоћ стиже најкасније почетком октобра

Rasim LJajić / Foto Tanjug

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim LJajić, rekao je danas da "najkasnije do početka oktobra" očekuje isplatu 1,25 milijardi dinara pomoći za oko 280 hotela u gradovima.

On je na TV Pink naveo da će pomoć dobiti registrovani i kategorizovani hoteli u 27 gradova Srbije, za šta je novac usmeren od turističkih vaučera i iz budžetske rezerve.

"U narednih deset dana biti raspisan poziv (za program)... To će im (hotelima) pomoći da održe glavu iznad vode i da očuvamo zaposlenost u hotelskoj industriji, s obzirom da je (ako prime pomoć) zabranjeno otpuštanje više od deset odsto zaposlenih do kraja godine", rekao je LJajić.

Naveo je da njegovo ministarstvo već prima pozive ugostitelja iz drugih mesta koja nisu obuhvaćena novim merama, ali da je teško "dobro, pravilno i do tačnina targetovati" kome je ona najpotrebnija.

"Ovo je najbolje što smo sa sredstvima koje imamo mogli da uradimo", dodao je LJajić.

Ministar je naveo da su u Beogradu, od ukupnog broja gostiju u hotelima, 85 odsto stranci, u Novom Sadu 67 odsto, a u manjim i banjskim mestima, stranci čine do 30 odsto ukupnog broja gostiju hotela.

"Kraj sezone neće biti pozitivan, s obzirom na veliki doprinos koji strani turisti imaju" drugih godina, rekao je LJajić.

Istakao je da postoji i jedna pozitivna posledica pandemije: rast broja gostiju u manjim turističkim mestima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

zoki

22.08.2020. 17:34

Jesu li to oni koji nam uzimaju 100 € da prespavamo jednu noc ??? I sada treba da im se pomogne ??? Zasto ??? Nista u zivotu nisu doprineli Srbiji i Srbima . BAS NISTA i traze neke PARE . HOCU I JA PARE ZA NISTA . AKO NJIH NIJE STID , NIJE NI MENE

Kiza

23.08.2020. 19:43

Не разумем! Дал' сам глуп ил' само необавештен, али ја сам био убеђен да смо ми одавно капиталистичка земља и то неолибералне оријентације?! А то подразумева "тржишну утакмицу" и опстанак најспособнијих! Ко не зна и не може, тај треба да пропадне. Бар су такве биле свакодневне мантре неолибералних гуруа! Кад оно међутим! Та прича важи само за грађане: ако не плате кредите, рачуне, порез, следују им приватни извршитељи и заплена добара, ако немају пара! Док капиталистима држава даје НАШЕ новце да не би "јадни" дошли под удар закона тржишта! Па ко је сад овде луд, а ко збуњен? Само питам...