LJAJIĆ O GRADSKIM HOTELIMA: Pomoć stiže najkasnije početkom oktobra

Beta

22. 08. 2020. u 10:55

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić, rekao je danas da "najkasnije do početka oktobra" očekuje isplatu 1,25 milijardi dinara pomoći za oko 280 hotela u gradovima.

ЉАЈИЋ О ГРАДСКИМ ХОТЕЛИМА: Помоћ стиже најкасније почетком октобра

Rasim Ljajić / Foto Tanjug

On je na TV Pink naveo da će pomoć dobiti registrovani i kategorizovani hoteli u 27 gradova Srbije, za šta je novac usmeren od turističkih vaučera i iz budžetske rezerve.

"U narednih deset dana biti raspisan poziv (za program)... To će im (hotelima) pomoći da održe glavu iznad vode i da očuvamo zaposlenost u hotelskoj industriji, s obzirom da je (ako prime pomoć) zabranjeno otpuštanje više od deset odsto zaposlenih do kraja godine", rekao je Ljajić.

Naveo je da njegovo ministarstvo već prima pozive ugostitelja iz drugih mesta koja nisu obuhvaćena novim merama, ali da je teško "dobro, pravilno i do tačnina targetovati" kome je ona najpotrebnija.

"Ovo je najbolje što smo sa sredstvima koje imamo mogli da uradimo", dodao je Ljajić.

Ministar je naveo da su u Beogradu, od ukupnog broja gostiju u hotelima, 85 odsto stranci, u Novom Sadu 67 odsto, a u manjim i banjskim mestima, stranci čine do 30 odsto ukupnog broja gostiju hotela.

"Kraj sezone neće biti pozitivan, s obzirom na veliki doprinos koji strani turisti imaju" drugih godina, rekao je Ljajić.

Istakao je da postoji i jedna pozitivna posledica pandemije: rast broja gostiju u manjim turističkim mestima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost