GRAĐEVINSKA KOMORA POZDRAVLJA MERE NBS: Dogovoreno finansiranje guši divlju gradnju

S. B.

19. 08. 2020. u 16:23

MERE Narodne banke Srbije, kojima se olakšava dizanje stambenog kredita, mogle bi da smanje divlju gradnju. Ovome se nada potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić, jer bi to trebalo da izazove predfinansiranje izgradnje stanova.

ГРАЂЕВИНСКА КОМОРА ПОЗДРАВЉА МЕРЕ НБС: Договорено финансирање гуши дивљу градњу

Foto N. Skenderija

- Zbog predfinansiranja izgradnje stanova biće većeg obrta novca, priliva u kontinuitetu i omogućiće izbegavanje rada na crno, jer će potencijalni izvođači radova imati godinu dana finansiranje unapred za izvršenje svojih radova, tako da neće morati da angažuju radnike na crno, da se kreditno zadužuju, a na kraju, kupac imaće kvadrate jeftinije nego što će ih platiti kada je objekat gotov - smatra Rodić.

Po njegovim rečima, na taj način na dobitku će biti i država, jer je taj novac usmeren direktno u proizvodnju, a ne u potrošnju, te će na taj način i država imati direktno i indirektno punjenje budžeta, a smanjiće se i inflacija.

Sličan način finansiranja privrede, kaže on, postojao je pre mnogo godina, kada se pokazao kao efikasan, a sada NBS ponovo na taj način pospešuje proizvodnju, ojačava dinar i izbegava nepredviđenu inflaciju, odnosno devalirianje dinara u odnosu na evro.

- To će omogućiti da se izbegne crno tržište i divlja gradnja, jer će svaki investitor koji bude rešio da gradi stanove za tržište i tražio predfinansiranje morati da ima urednu dokumentaciju, građevinsku dozvolu, rešene pravne odnose i projekat koji je odobren i kojeg će morati strogo da se drži - naveo je Rodić. - Nama je oko 1.700.000 stanova, odnosno sto miliona kvadrata stambenog prostora zrelo za rekonstrukciju da se promene vodovodne cevi, instalacije, stolarija, podovi, izvrši termoizolacija... A to za građevinsku industriju mnogo znači.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a