POSLODAVCI PREDLAŽU “ZAMRZAVANjE” MINIMALCA: U petak počinju progovori o ceni rada u 2021. godini

Tanjug

19. 08. 2020. u 15:11

ПОСЛОДАВЦИ ПРЕДЛАЖУ “ЗАМРЗАВАЊЕ” МИНИМАЛЦА: У петак почињу проговори о цени рада у 2021. години

Nebojša Atanacković / Foto Tanjug

Pregovori o minimalnoj ceni rada u 2021. godini, koji po zakonu treba da budu završeni do 15. septembra, počeće u petak, rečeno je Tanjugu u Uniji poslodavaca Srbije.

Počasni predsednik UPS-a Nebojša Atanacković kaže bi bilo najbolje da se privremeno "zamrzne" minimalac pošto još nije formirana nova vlada ili da se do kraja godine odloži donošenje odluke o povećanju minimalca, kako bi se videlo koliki će biti rast privrede u ovoj godini.

Atanacković navodi u izjavi za Tanjug da će u petak biti održan kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta koji čine predstavnici UPS - a, Saveza samostalnih sindikata, UGS Nezavisnost i Ministarstva rada i da će na sastanku biti reči o datumu održavanja sednice SES-a, kao i o ceni minimalca u 2021. godini.

"Svako će izneti svoj stav o minimalnoj ceni rada", kaže Atanacković dodajući da će tako početi razgovori na tu temu, ali da će tek posle uslediti zvanični pregovori.

Napominje da su sindikati tražili da minimalac bude na nivou minimalne potrošačke korpe, što bi bilo povećanje od 20 odsto ili za 7.000 dinara, dok se poslodavci zalažu kao i svake godine da povećanje bude realno, to jest prema mogućnostima privrede.

"Teško je sada bilo šta reći koliko bi trebalo da bude povećan minimalac, ali realno bi bilo da to povećanje bude onoliko koliko će se povećati BDP zemlje u ovoj godini", kaže Atanacković.

Mi tražimo da se minimalac povećava ne paušalno već prema rastu BDP-a i inflacije koja se očekuje u narednoj godini, dodao je on.

"Prethodnih godina smo prihvatali povećanje do šest odsto, a poslednji put je država odredila da povećanje bude 11 odsto. Mi smo onda od Ministarstva finansija dobili kompenzaciju za deo preko tih šest odsto, tako što je država smanjila doprinose za penziono osiguranje, povećala neoporezivi deo i slično".

Podseća da minimalac prima 350.000 ljudi i da ukoliko se sindikati i poslodavci ne dogovore do 15. septembra vlada donosi odluku.

"Pošto još nema vlade najbolje da se odluka odloži do kraja godine, a tada će biti slika još jasnija".

Atanacković dodaje da bi vlada trebalo da prihvati ono što je realno ili ako to nije slučaj da poslodavcima kompenzuje smanjivanjem poreza i na druge načine.

Dodaje da su ranijih godina obično počinjali pregovori o povećanju minimalca mnogo ranije, ali da to sada nije bio slučaj.

Vlada je prošle godine povećala minimalac sa 27.000 dinara na oko 30.000 dinara u 2020.

"Svake godine se tradicionalno čeka stav Ministarstva finansija koje određuje da li i koliko se može povećati minimalna cena rada", dodao je Atanacković.

Napominje da je sada zbog pandemije korona virusa vanredna situacija i da u "ratnim uslovima" nije moguće razmišljati o povećavanju primanju, već obrnuto, ali da je stav UPS-a da minimalnu zaradu ne treba smanjivati.

"Ipak, problematično je sada razmišljati koja će biti mogućnosti privrednika da naredne godine sadašnju minimalnu zaradu povećaju", kaže Atanacković.

Ukazao je treba imati u vidu da se sa povećanjem minimalca povećavaju i druge plate, tako da bio ukupan fond za plate bio veći nego što je samo povećanje minimalne zarade.

Dodaje da je minimalac u Crnoj Gori, Bugarskoj i Severnoj Makedoniji manji nego što je sada u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Sky

19.08.2020. 16:01

Izjednaciti plate kao u drzavnon sluzbi i uvesti platne razrefe. Sramota je da za isti posao u drzavnoj sluzbi plata bude 50000 a kod privatnika 30000 plus 10000 na ruke

Radnik

19.08.2020. 22:16

@Sky - Sky Šta 30000 i 10000 na ruke? U Ivanjici si srećan ako si dobio i onih 30000 što ti je dala država a nisi morao poslodavcu da vratiš 5000 pa i više!

Ja 78

19.08.2020. 22:10

Ovo stvarno nema smisla više. I pored pomoći države radnicima, a u stvari ispostavilo se da je to pomoć privatnim vlasnicima,dotični bi najviše voleli da im radnik radi dzabe a država da plati. Čak nisu mogli da isplate ni onu razliku koju su trebali. Tako je u mom slučaju a i u mnogim drugim kako sam čuo.Moj predlog je da se radnik plati onoliko da može da izdržava svoju porodicu(zato se valjda i računa minimalna zarada) a ako privatni sektor to ne može da isprati onda je bolje da zatvore firme. Tako će država imati čist uvid u ne zaposlenost radnika. Sve ovo sada što se dešava je nerealno stanje.