ZAMENJUJU ODBEGLE VLASNIKE PREDUZEĆA: Kontrola nije moguća ako su obveznici nedostupni, pa ih zastupaju advokati

S. B.

18. 08. 2020. u 09:45

KAD odgovorne ne mogu da pronađu, oni ih zamene.

ЗАМЕЊУЈУ ОДБЕГЛЕ ВЛАСНИКЕ ПРЕДУЗЕЋА: Контрола није могућа ако су обвезници недоступни, па их заступају адвокати

V.N.

Poreznici u postupku kontrole, ukoliko ne mogu da uđu u trag vlasniku preduzeća - angažuju zastupnike po službenoj dužnosti, koji štite njihove interese. Tokom prošle godine u ime "odbeglih" obveznika nastupao je 21 zastupnik, što je Poresku upravu koštalo oko 924.000 dinara. Ove godine u kontroli je imenovano šest zastupnika, a ceh njihovog angažovanja iznosi oko 762.000 dinara.

Poreznici objašnjavaju da se zastupnik po službenoj dužnosti imenuje u nekoliko slučajeva. Najpre kada je poreski obveznik nedostupan. Zastupnik može da zastupa i nerezidenta koji nije u propisanom roku obavestio Poresku upravu o svom poreskom punomoćniku. Poreznici imenuju "zamenu" nepoznatog vlasnika imovine koja je predmet poreskog postupka, kao i poreskog obveznika koji očigledno izbegava da učestvuje u poreskom postupku, ako je njegovo učešće obavezno. To važi i za osumnjičenog prilikom saslušanja - zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo za koje je propisana kazna zatvora od osam godina ili teža kazna. Zastupnik se imenuje i ako je obveznik osoba koja nije poslovno sposobna.

- Sam postupak kontrole nije moguće obaviti ukoliko su poreski obveznici nedostupni, odnosno nisu na registrovanoj adresi, ili je oneomogućen bilo kakav kontakt sa njima - kažu u Poreskoj upravi. - Angažujemo i podmirujemo troškove zastupnika po službenoj dužnosti, prema računu koju ispostavi zastupnik, prema važećoj tarifi. Tokom protekle godine, postupajući po 21 zahtevu angažovanih pravnih zastupnika, izvršeno je plaćanje po ispostavljenim fakturama, a ove godine za šest angažovanih pravnih zastupnika. U toku 2019. godine, za potrebe angažovanja zastupnika po službenoj dužnosti, Poreska uprava je isplatila 924.627 dinara, dok je u 2020. godini isplaćeno 762.440 dinara.

Sedište kompanije, iako u praksi nekad ne odgovara istini, moralo bi da bude mesto iz kog se upravlja poslovanjem društva i koje je kao takvo određeno osnivačkim aktom, statutom ili odlukom skupštine. Ukoliko se menja, odluku mora da donese skupština, ako osnivačkim aktom, odnosno statutom nije drugačije određeno.

- Da bi upozorila privredne subjekte na odgovornost, Agencija je u registracionu prijavu osnivanja unela napomenu da potpisivanjem registracione prijave podnosilac garantuje za tačnost unetih podataka - napominju u Agenciji za privredne registre. - U prijavi stoji i napomena da Poreska uprava proverava dostupnost novoosnovanih privrednih subjekata u cilju efikasne komunikacije sa poreskim obveznicima i da je od velike važnosti da podaci koji su navedeni u prijavi za registraciju budu tačni. Ukoliko se u postupku kontrole i provere registracionih podataka utvrdi da nije postupljeno u skladu sa zakonom, Poreska uprava donosi meru privremenog oduzimanja PIB-a.


IZDVOJENO MESTO

PREDUZETNIK može obavljati delatnost u izdvojenom mestu poslovanja koje može biti i izvan sedišta preduzetnika, ali mora biti registrovano u Agenciji za privredne registre, kao i podatak o eventualnoj delatnosti u izdvojenom mestu poslovanja, podatak o promeni, prestanku i brisanju izdvojenog mesta poslovanja - objašnjavaju u Agenciji. - Zakonom o privrednim društvima je propisano da treća lica, koja se u pravnom prometu pouzdaju u registrovane podatke, ne mogu snositi štetne pravne posledice proistekle iz netačno registrovanih podataka.

NAČELO TAČNOSTI

ZAKONOM o postupku registracije je propisano da su registrovani podaci i dokumenti javni i dostupni svim licima, preko internet-strane Agencije i neposrednim uvidom u registar - dodaju u APR. - Postupak registracije se zasniva na načelu tačnosti i pretpostavke savesnosti, prema kome treća lica koja se u pravnom prometu pouzdaju u podatke iz registara ne snose štetne pravne posledice zbog netačnih podataka u registrima. Registrator odlučuje u skladu sa načelom formalnosti, prema kome odluke donosi na osnovu činjenica iz podnete registracione prijave, priloženih dokumenata i registrovanih podataka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna