STIŽE JOŠ JEDNA PLATA: Važna vest za građane Srbije

E. B. Talijan

07. 08. 2020. u 08:50

СТИЖЕ ЈОШ ЈЕДНА ПЛАТА: Важна вест за грађане Србије

Nikola Fifić

NA račune više od milion zaposlenih u 235.372 preduzeća danas stiže 60 odsto minimalne zarade, odnosno oko 18.000 dinara ili 155 evra, koje država isplaćuje u okviru novog paketa mera pomoći privredi.

Iz budžeta su za tu svrhu opredeljene 18,4 milijarde dinara.

Novac će dobiti novoosnovane firme, ali će njima sredstva, u visini od 120 odsto minimalca, biti uplaćena u septembru. Pravo na ovu pomoć imaju preduzeća osnovana u periodu posle 15. marta, a najkasnije do 20. jula ove godine, i za njih će biti otvoreni posebni namenski računi.

Svi koji su dobili minimalnu zaradu u julu automatski su prijavljeni za novi paket mera. NJima druga uplata sledi u septembru, a za jedan mesec biće im odloženi porezi i doprinosi na zarade.

U Savezu računovođa i revizora Srbije objašnjavaju da korisnici prethodne novčane pomoći moraju da održavaju broj zaposlenih u skladu sa tim uslovom do 31. oktobra, a oni koji prihvate nove isplate, do kraja ove godine.

- To je glavni razlog što većina preduzeća koja su koristila prvi paket mera sada kaže da neće koristiti ovaj novi - ističe Vesna Nešić, iz Saveza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Nebojša

07.08.2020. 10:25

Sinisa Mali je veoma jasno rekao da oni koji nisu uzeli pomoc drzave, da su ostetili radnike, pa samim tim ovo je pomoc radnicima a ne drzavi ili pak pomoc nesavesnim i lossim poslodavcima koji ne daju plate radnicima. Savesni poslodavac koji na vreme isplati olate radnicima na ovu pomoc ne moze da racuna nego pored plate koju da radnicima morao je i sada i za ovo mora da plati doprinose na pomoc koju drzava daje ovakvim nacinom radnicima. Ne znam sta ga je sprecavalo i sprecava da ove pare iz budzeta prebaci radnicima direktno i da ne pomaze vise na ovakav nacin poslodavcima

peki

08.08.2020. 08:51

Vlada je svojevremeno najavila da će za ovaj paket pomoći snajperski precizno utvrditi kome je potrebna pomoć a kome ne, kako se nebi rasipale pare iz budžeta. Pa opet dadoše i onima što su normalno poslovali, i ostvarivali prihode. Samo su bedni radnici radili pod maskama, a država pomaže gazde iz budžeta koji ti radnici najvećim delom pune.