LUBENICE SKUPLJE OVE GODINE: Prošle sezone od 10 do 15 dinara, sada i do 60 - OVO JE RAZLOG

S. Kostić E. B. Talijan

07. 08. 2020. u 12:00

DOMAĆA lubenica ove godine je skuplja nego lane, a na zelenim pijacama širom Srbije uglavnom se prodaje za 40 i 50 dinara, a u nekim mestima u unutrašnjosti i za 30 dinara.

ЛУБЕНИЦЕ СКУПЉЕ ОВЕ ГОДИНЕ: Прошле сезоне од 10 до 15 динара, сада и до 60 - ОВО ЈЕ РАЗЛОГ

S. Kostić

Na beogradskom kvantašu "Veletržnici", gde su cene uvek niže, kažu nam da je ponuda manja nego prethodnih godina. To je jedan od razloga što je poskupela.

- Prošle godine je lubenica na kvantašu u jeku sezone koštala od 10 do 15 dinara, a sada 20 do 28 dinara - objašnjavaju u "Veletržnici". - Ponuda je manja, jer je slabije rodila. Pojedini proizvođači se plaše da se ne zaraze i ne dovoze robu, već nalaze druge načine za prodaju.

Sremski proizvođači lubenica ujutru prvo otključavaju kapije, a onda isteruju na ulice prikolice pune lubenica, jer se zbog virusa korona glavna prodaja svela na "kućni prag". Iako se proizvođači žale na prinos, koji je znatno slabiji nego lane, cenom su i više nego zadovoljni. Neki lubenicu prodaju za 40 dinara po kilogramu, neki za pet dinara niže na manje količine, a oni koji se odluče da prodaju na veliko, spuštaju cenu na 20 do 25 dinara.

- Pod bostanom imam hektar, lubenice su dobrog kvaliteta i slatke su, ali je prinos slabiji, zbog hladnog vremena u početku proizvodnje. Imaću po jutru oko 2,5 vagona lubenica - kaže Đorđe Bukarica iz Vognja. - Ove godine zadovoljan sam cenom. Kilogram prodajemo po 40 dinara na tezgi ispred kuće, mada nešto odnesemo i na kvantaš u Novi Sad.

Oko 20 godina se proizvodnjom bostana bavi i Spomenka Petković iz Vognja.

- Ima nas proizvođača, ali i švercera. Ovo je prvi put da mogu da kažem da je cena dobra - priča Petkovićeva. - Prošle godine prva dva dana je bila 50 dinara po kilogramu, a posle sve niža i niža. Imam zasađeno jutro i prodajem je po 35 dinara, na svaka tri dana beremo sveže.

U trgovinskim lancima domaće lubenice se prodaju za oko 35 dinara, a na akciji mogu da se nađu i za 29 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)