IZ SRBIJE UČESTVOVALE 82 FIRME: Trodnevni onlajn privredni susreti okupili više od 300 kompanija iz 25 zemalja

E. B. T.

04. 08. 2020. u 13:48

VIŠE od 300 predstavnika kompanija iz prehrambene, metalske, građevinske industrije, sektora turizma i informaciono-komunikacionih tehnologija iz 25 zemalja učestvovalo je na onlajn bilateralnim susretima „Konekto 2020“, saopštila je Privredna komora Srbije.

ИЗ СРБИЈЕ УЧЕСТВОВАЛЕ 82 ФИРМЕ: Тродневни онлајн привредни сусрети окупили више од 300 компанија из 25 земаља

Foto: Tanjug/D. Popović

- Na virtuelnim sastancima od 28. do 30 jula učestvovale su čak 82 kompanije iz Srbije, a učesnici imaju veoma pozitivna iskustva nakon razgovora sa potencijalnim poslovnim partnerima – navodi se u saopštenju.

– Sve firme su imale mogućnost da na jednostavan i efikasan način, putem platforme, identifikuju poslovne partnere, klijente, dobavljače i zakažu onlajn sastanke.

Katarina Momčilović Matić iz PKS ističe da važnost ovakvog načina povezivanja igra ključnu ulogu u vreme pandemije i problema sa kojima se suočavaju kompanije i privreda u celini. Većina poslovnih skupova se organizuje onlajn što, kako kaže, predstavlja izazov kako za same organizatore, tako i za učesnike, a cilj nam je da podržimo firme da ostanu u kontaktu sa poslovnim partnerima i da nađu nove.

Vlasnik i direktor preduzeća „Znam Ko“, Milun Stanojević, koje se bavi izvozom i uvozom delova za auto industriju i poljoprivrednu mehanizaciju, naglašava da se njegova firma delimično uskladila sa novom realnošću, kao i da predstoje tehnička prilagođavanja i edukacija za ovu vrstu komunikacije u budućnosti.

- PKS je efikasno reagovala i omogućila kompanijama da ostanu u globalnoj ekonomskoj trci – ističe Stanojević.

– Od marta ove godine kada je počela intenzivnija upotreba novih tehnologija i digitalnih alata definitivno smo sagledali da je to perspektiva i imperativ u poslu.

Onlajn susreti pomažu pronalaženju novih partnera u novoj realnosti.

Ivana Čukanović, vlasnica kompanije „Zlatni čajevi“ ima iskustva sa onlajn sastancima i smatra da bi bilo korisno da se organizuju po delatnostima:

- Na primer proizvodnja hrane-distributer-veleprodaja-maloprodaja-špedicija-ugostitelji. To su delatnosti koje se mogu direktno povezati.

Susrete u okviru Evropske mreže preduzetništva organizovali su Privredna komora Srbije i Institut Mihajlo Pupin u saradnji sa partnerima iz regiona. To je najveća mreža koja pruža podršku malim i srednjim preduzećima i pomaže im da poboljšaju i inoviraju svoje poslovanje kroz partnerstvo, informisanje i stručnu pomoć.

U prethodnih 12 godina, više od 17.000 domaćih firmi je koristilo njihovu podršku. Usluge Evropske mreže preduzetništva u Srbiji sprovodi konzorcijum čiji je koordinator PKS, a partneri su Poslovni inkubator Novi Sad, Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu, Institut Mihajlo Pupin, Univerzitet u Nišu i Razvojna agencija Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JUBILEJ PROGRAMA „ZAJEDNICI ZAJEDNO“: NIS obeležava 15 godina podrške lokalnim zajednicama