PROJEKAT JADAR: Premijerka Brnabić održala sastanak sa predstavnicima grupacije Rio Tint

Tanjug

četvrtak, 30. 07. 2020. u 18:33

ПРОЈЕКАТ ЈАДАР: Премијерка Брнабић одржала састанак са представницима групације Рио Тинт

Foto: Vlada Srbije

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je danas sastanak sa predstavnicima međunarodne rudarsko-metalske grupacije Rio Tint na kojem je najaveljeno ulaganje novih 200 miliona dolara za dalji razvoj litijum-bor projekta "Jadar".

Ta odluka doneta je na osnovu prethodne studije opravdanosti projekta Jadar, a kompanija Rio Tinto je do sada uložila više od 250 miliona dolara.

Brnabić je prilikom video-sastanka istakla da je nastavak njihovog poslovanja na projektu "Jadar" kod Loznice, od izuzetne važnosti za Srbiju, posebno u vreme pandemije korona virusa sa kojom se suočava čitav svet.

Ona je istakla značaj usvajanja prethodne Studije opravdanosti projekta u nastavku projekta, istakavši da je to dobra vest ne samo za Vladu Srbije, koja neposredno sarađuje sa Rio Tintom, već i za lokalnu zajednicu s obzirom na to da je na projektu angažovan veliki broj ljudi.

Izvršni direktor Rio Tinta za energiju i minerale Bold Batar naglasio je zadovoljstvo zbog saradnje sa Vladom Srbije za realizaciju projekta "Jadar".

Foto: Vlada Srbije

Projekat "Jadar" podrazumeva rad na razvoju rudnika podzemne eksploatacije i izgradnju industrijskog postrojenja za metalurško-tehnološku preradu koncentrata jadarita čiji početak može se očekivati kralem 2021. godine.

Foto: Vlada Srbije

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i ministar rudarstva i energetike Aleksnar Antić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Lokalac

31.07.2020. 11:49

Priča se... da je za preradu jadarita neophodna enormna količina vode po kilogramu prečišćene sirovine. Koliko je to vode po kilogramu upotrebljivog jadarita ? Da li neko zna ?

petrovic ranko

31.07.2020. 13:53

@Lokalac - mnogo vode je potrebno za flotiranje samlevene rude,nije problem voda.Da bi se odvijao proces flotiranja u mešavinu vode i mlevene rude se ubacuju reagensi koji vezuju čestice minerala i odvajaju od jalovine.Ta mešavina vode,kiseline i jalovine je otrovan otpad i on se odlaže na deponije(jalovišta).To je najvažniji trenutak u potrebi očuvanja ekologije,uraditi jalovište po svim propisima nepropustljivosti višeslojnih folija.U toku izgradnje jalovišta potrebno je da građansko društvo bude angažovano,ne sme da bude propusta.Isto tako,nadam se da nećemo dozvoliti izgradnju topionice,to bi trajno zagadilo atmosferu šireg područja.