V. D. DIREKTORA UPRAVE ZA SPREČAVANJE PRANJA NOVCA: Spisak NVO i pojedinaca iz medija nije tačan

Novosti online

29. 07. 2020. u 16:19

В. Д. ДИРЕКТОРА УПРАВЕ ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ПРАЊА НОВЦА: Списак НВО и појединаца из медија није тачан

Željko Radovanović

ŽELJKO Radovanović, v. d. direktora Uprave za sprečavanje pranja novca, kaže da nije tačan spisak novinara i nevladinih organizacija čije se finansije kontrolišu, a koji se ovih dana pojavio u nekim medijima.

Kako se tvrdilo, Uprava je napravila spisak od navodno 20 ljudi i 37 organizacija ili udruženja i od banaka zatražila uvid u sve njihove transakcije od 1. januara 2019. Pojedinci sa spiska su to ocenili kao hajku i zastrašivanje.

Radovanović navodi da spisak koji se pojavio nije kompletan, kao i da neka lica koja su spominjana uopšte nisu predmet analize Uprave.

- Ne mogu javno da iznosim podatke jer se radi o poverljivom procesu, ali mogu da kažem da nisu svi koji su spominjani u medijima predmet ove analize, a još manje je to kompletan spisak svih onih koji su predmet našeg rada. Ceo proces provodi se uz striktno poštovanje zakona i međunarodnih propisa, što smo kao država obavezni da poštujemo. Institucije rade svoj posao i ponoviću da su četiri ministra iz Vlade Srbije bili predmet našeg rada, što jasno pokazuje da u Srbiji nema zaštićenih - navodi Radovanović.

Radovanović je juče istakao i da Uprava nema selektivan pristup u svom radu, da je ispitivala i imovinu i račune i aktuelnih ministara, te da je rizik kod organizacija neprofitnog sektora procenjivan i prošle godine i niko to nije ocenio kao hajku.

(kurir.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)