PALA CENA NAFTE: Virus korona nije jedini razlog, već i sukob koji drma planetu

Novosti online

27. 07. 2020. u 15:59

CENE nafte su danas u padu, jer su se investitori okrenuli ulaganjima u sigurnu imovinu zbog rasta slučajeva infekcija korona virusom u sveti i napetosti između Sjedinjenih Država i Kine.

ПАЛА ЦЕНА НАФТЕ: Вирус корона није једини разлог, већ и сукоб који дрма планету

Foto: Depozit

Severnomorska nafta “brent” pala je za 20 centi ili 0,5 posto, na 43,14 dolara za barel na trgovanju u 10,00 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je cena američke NjTI nafte oslabila za 14 centi ili 0,4 procenta, na 41,15 dolara za barel.

Ipak, “brent” je i dalje na putu da jul okonča s dobitkom vrednosti četvrti mesec zaredom, dok bi za NjTI ovo mogao da bude treći uzastopni mesec rasta zahvaljujući neviđenom smanjenja isporuka iz članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, što se pozitivno odrazilo na cene “crnog zlata”.

Proizvodnja je takođe pala u Sjedinjenim Državama.

Potražnja za naftom se oporavlja nakon što je na početku drugog kvartala dotakla dno, mada je oporavak neravnomeran jer produžetka mera zatvaranja u nekim regionima Sjedinjenih Država i drugim delovima sveta ograničava potrošnju.

Investitori takođe nastoje da sagledaju eventualne posledice uragana Hana koji je tokom vikenda pogodio obalu Teksasa. Proizvođači i prerađivači nafte su saopštili da ne očekuju posledice od uragana na poslovanje.

Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)