DODATNA DIREKTNA PODRŠKA ZA PRIVREDU: Ministar Mali najavio po 310 evra za više od milion zaposlenih

A, B.

23. 07. 2020. u 12:35

MINISTAR finansija Siniša Mali istakao je danas da je država našla način da izdvoji direktna novčana sredstva za privredu i zaposlene.

ДОДАТНА ДИРЕКТНА ПОДРШКА ЗА ПРИВРЕДУ: Министар Мали најавио по 310 евра за више од милион запослених

K.Mihajlović

- Nakon što smo u prethodna tri meseca isplatili tri minimalne zarade za 1.050.000 zaposlenih u 235.000 privrednih subjekata, našli smo prostora da nastavimo sa ovim merama tako da će u naredna dva meseca biti isplaćeno još 60% minimalne zarade zaposlenima, a za jedan mesec će biti odloženi i porezi i doprinosi na zarade. Prva uplata će u ruke zaposlenih stići već do 10. avgusta, dok druga uplata sledi u septembru. To je oko 18 hiljada dinara po zaposlenom za jedan mesec, odnosno oko 155 evra - rekao je ministar.

On je podsetio da je dosadašnji paket podrške bio vredan 5,1 milijardu evra, a da će ova dodatna izdvajanja državu koštati još oko 66 milijardi dinara.

- Sa ovom dodatnom podrškom dolazimo do iznosa od oko 5,7 milijardi evra, što je 12,2% našeg BDP-a. Dakle, država će za 60% od iznosa minimalne zarade za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će nas odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati oko 30 milijardi dinara - istakao je Mali.

On je dodao da se očekuje da početkom naredne nedelje na sednici Vlade Republike Srbije bude usvojen i pravni akt kojim će jasno biti definisan nastavak direktne pomoći za privrednike.

- Trudićemo se da ovaj proces i dalje bude što lakši i efikasniji, a kako bi svi što jednostavnije mogli da dobiju svoj novac - rekao je on.

Kako je dodao, ponosan je što je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja može da se pohvali ovolikom podrškom za privredu.

"Retko koja zemlja u svetu, čak i one koje su mnogo bogatije od nas, može da se pohvali ovolikom podrškom i udeom u BDP-u od čak 12,2%. Takođe, retko koja zemlja u svetu može da se pohvali da na taj način, direktnim davanjima, podržava svoju privredu u periodu od skoro pola godine", naveo je Mali.

Kako je zaključio, Srbija je ovom ogromnom dosadašnjom podrškom pokazala da je pravi partner privredi, i da privrednici i zaposleni mogu da se oslone na državu u najtežim trenucima.

- Svako dosadašnje obećanje smo ispunili, tako da mogu da nam veruju da će tako biti i dalje. Mislim da svi treba da budemo ponosni na našu državu, i na to kako se ponaša u najtežim trenucima za građane i privredu - naveo je ministar Siniša Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)