18.000 PO ZAPOSLENOM: Prva isplata 60 odsto minimalca do 10. avgusta, druga u septembru

Novosti online

23. 07. 2020. u 11:48

18.000 ПО ЗАПОСЛЕНОМ: Прва исплата 60 одсто минималца до 10. августа, друга у септембру

K.Mihajlović

SVI zaposleni kod preduzetnika, u malim i srednjim preduzećima dobiće od države 60 odsto minimalne zarade već do 10. avgusta, a zatim i u septembru, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je istakao da je država našla način da izdvoji direktna novčana sredstva za privredu i zaposlene.

- Nakon što smo u prethodna tri meseca isplatili tri minimalne zarade za 1.050.000 zaposlenih u 235.000 privrednih subjekata, našli smo prostora da nastavimo sa ovim merama tako da će u naredna dva meseca biti isplaćeno još 60% minimalne zarade zaposlenima, a za jedan mesec će biti odloženi i porezi i doprinosi na zarade. Prva uplata će u ruke zaposlenih stići već do 10. avgusta, dok druga uplata sledi u septembru. To je 18.000 dinara po zaposlenom odnosno 155 evra - rekao je ministar za Kurir.

On je podsetio da je dosadašnji paket podrške bio vredan 5,1 milijardu evra, a da će ova dodatna izdvajanja državu koštati još oko 66 milijardi dinara.

- Sa ovom dodatnom podrškom dolazimo do iznosa od oko 5,7 milijardi evra, što je 12,2% našeg BDP-a. Dakle, država će za 60% od iznosa minimalne zarade za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će nas odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati oko 30 milijardi dinara - istakao je Mali.

On je dodao da se očekuje da početkom naredne nedelje na sednici Vlade Srbije bude usvojen i pravni akt kojim će jasno biti definisan nastavak direktne pomoći za privrednike.

- Trudićemo se da ovaj proces i dalje bude što lakši i efikasniji, a kako bi svi što jednostavnije mogli da dobiju svoj novac - rekao je on. Kako je dodao, ponosan je što je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja može da se pohvali ovolikom podrškom za privredu.

- Retko koja zemlja u svetu, čak i one koje su mnogo bogatije od nas, može da se pohvali ovolikom podrškom i udeom u BDP-u od čak 12,2%. Takođe, retko koja zemlja u svetu može da se pohvali da na taj način, direktnim davanjima, podržava svoju privredu u periodu od skoro pola godine - naveo je Mali. Kako je zaključio, Srbija je ovom ogromnom dosadašnjom podrškom pokazala da je pravi partner privredi, i da privrednici i zaposleni mogu da se oslone na državu u najtežim trenucima.

- Svako dosadašnje obećanje smo ispunili, tako da mogu da nam veruju da ce tako biti i dalje. Mislim da svi treba da budemo ponosni na našu državu, i na to kako se ponaša u najtežim trenucima za grašane i privredu - naveo je ministar Siniša Mali.

(kurir.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Ljiljana

23.07.2020. 12:43

Dana 15. Marta 2020. g. jedna zaposlena u našem privrednom društvu dala je otkaz. Prijavili smo se da dobijemo pomoć od Države za mart, april i maj ove godine. 1) Za Mart smo odbijeni zato što smo "smanjili broj zaposlenih". Trebalo je kazniti poslodavca koji smanji broj zaposlenih, a ne poslodavca kod kojeg je zaposleni samovoljno otkazao ugovor o radu ili npr. umro; 2) Zaposlili smo 15. aprila na odredjeno vreme jedanaest zaposlenih. Opet smo odbijeni, ali to smo saznali od referenta Poreske uprave Stari Grad, jer nam na pismenu primedbu do danas niko nije odgovorio. Na naše pitanje zašto smo sada odbijeni, referent je usmeno odgovorio da joj je tako naredjeno, da ona o tome ne odlučuje, da nas razume ali da smo izgubili pravo zato što je sredinom marta jedna zaposlena raskinula ugovor o radu na odredjeno vreme. 3) Za maj ništa nismo pitali i ništa nam nije ni uplaćeno. Dalje nemam šta da napišem. Malo mi je muka od svega.

Zdenko

23.07.2020. 12:49

Lepo. Mi koji smo na birou, koji smo podobijali otkaze, koji ne radimo treba da crknemo od gladi jer nemamo primanja a zaposleni treba da dobiju još novca od države pored njihove plate. Pametno. Samo tako nastavite. Svaka Vam čast.

zoran

23.07.2020. 15:35

@Zdenko - @ Zdenko Nece zaposleni dobiti. Dobice gazde, tajkuni, strani investitori. Zaposleni koji rade i rizikuju svakodnevno svoje zivote i zivote svojih najmilijih dobice iste plate kao da korone i nema.

Pera

24.07.2020. 13:38

Zaposleni su i dobili nešto od države za razliku od nezaposlenih , koji su više godina na birou rada i u teškoj su materijalnoj situaciji , oni nisu dobili ni dinara . Nisu dobijali nikakvu pomoć za razliku od penzionera i zaposlenih .Zaposleni su dobili pomoć od : 3x30000 +11700+ sad 2x18000 , što je ukupno 137700 dinara. Nezaposleni su dobili samo 11700 dinara ( 100 eur )

Slavica

26.07.2020. 01:56

@Slavica - Bravo!Ja radim u prodavnici,primila sam 3*30367 dinara,tj.minimalac,radim 7 dana u nedelji,imam dva slobodna dana u mesecu nemam godisnji odmor.Prestanite vise da pricate kako smo dobijali duple plate,jer nismo,poslodavci su zgrnuli te pare