SINIŠA MALI PORUČIO: Vakcina je najvažnije rešenje za našu privredu

Novosti online

16. 07. 2020. u 08:25

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je da je u poslednja tri meseca više od 10.000 kredita podeljeno privredi, da su plate u javnom sektoru i penzije sigurne i da je država ispunila obećanje dato građanima.

СИНИША МАЛИ ПОРУЧИО: Вакцина је најважније решење за нашу привреду

Foto: Print screen

Mali je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, rekao je da je 2,3 milijarde evra isplaćeno kao podrška pomoći srpskoj privredi.


-Sada smo u drugoj polovini jula meseca, koji je poslednji mesec sprovodenja mera podrške. Kada saberemo sve tri minimalne zarade, novčanu pomoć od 100 evra i odlaganje kredita, to je ukupan iznos od 278 milijardi dinara u kešu. Obećanje koje smo dali pre par meseci smo ispunili- rekao je ministar.

- Naše finansije su bile stabilne da izdrže prvi udar. Broj zaposlenih na 30. juni u odnosu na februar je veći nego u odnosu na prethodnih nekoliko meseci. To je pravi podatak, dosta radnih mesta je otvoreno. Preko 1.100 preduzeća preko Fonda za razvoj i preko poslovnih banaka učestvovalo je u raspodeli pomoći u okviru seta novih mera za pomoć- rekao je ministar Mali.

Do kraja ovog meseca do milijardu evra biće pušteno u promet za preduzeća koja su tražila kredite za likvidnost.

-Sada treba biti pametan i videti šta i na koji način će se dešavati u narednom periodu-naglasio je ministar.

-Do 1. novembra ne očekujem veće pomake na tržištu rada. Uveliko pripremamo budžet za 2021. godinu. Poslate su instrukcije za sve buduće korisnike, očekuje se da do prvog septembra svi daju svoje ciljeve -poručio je Mali.


- Nisam sklon da izlazim sa velikim i bombastičnim izjavama i obećanjima. Dajte da vidimo kroz anketu tržišta gde su problemi, pa da zajedno napravimo neki program. Privrednici sada vide ozbiljnu ekonomsku politiku i motiv da ostanu u Srbiji - naglasio je Siniša Mali.

MINISTAR O VAKCINI

-Ukoliko dobijemo vakcinu, to je najvažnije rešenje za našu privredu. Jedini način je vakcina. Mi nismo izolovano ostrvo-poručio je ministar.


ISTRAŽIVANjE

-Zajedno sa PKS i Zavodom za statistiku se trenutno sprovodi najveće istraživanje, preko 1.000 preduzeća učestvuje. Istraživanje je u vezi sa tim kako smo do sada sproveli ove mere, kako su reagovali kupci, dobavljači. To je najsveobuhvatniji mogući pregled ove situacije. Sada ćemo videti koji su sektori više i manje pogođeni, pa ćemo znati kako da reagujemo. Ono što mi želimo je da umesto da predvidamo, imamo bazu podataka-rekao je ministar.


PLATE I PENZIJE SIGURNE

- Petnaesti je dan u mesecu kada uvek dobijamo uplatu PDV-a. Deset odsto imamo više uprkos epidemiji. Nemamo problema sa likvidnošću. Jedna lepa vest za građane Srbije, penzije su sigurne, plate u javnom sektoru su sigurne-izjavio je Mali.

 

"VUČIĆ ĆE ODLUČITI DA LI ĆU BITI MINISTAR"

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučiti da li će on ostati na toj funkciji i u novoj Vladi Srbije.

-To nije pitanje za mene. Ja bih voleo da budem u njegovom timu, a ta odluka zavisi od Vučića- rekao je Mali za RTS, upitan da li će ostati na mestu ministra finansija i u idućoj vladi.

Mali kaže da ne razmišlja o tome i da je njegova želja i obaveza u ovom trenutuku da pripremi budžet za 2021. godinu tako da označi izlazak Srbije iz krize, da se Srbija vrati na stope rasta iz prvog kvartala ove godine.

-Ko će biti ministar i u vladi je pitanje za predsednika države. Meni je drago da je on dobio poverenje građana za svoj rad, da su građani prihvatili njegovu viziju i ideju rasta i razvoja- rekao je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024