TEŠKI DANI ZA TURIZAM: Agencije, prevoznici i hotelijeri uputili predsedniku apel za pomoć

J. Subin

15. 07. 2020. u 19:14

TURISTIČKE agencije, rent a kar kompanije, vodiči,hotelijeri i prevoznici poslali su danas apel predsedniku Srbije, u kojem traže konkretnu pomoć za turistički sektor koji je najugroženiji pandemijom korona virusa.

ТЕШКИ ДАНИ ЗА ТУРИЗАМ: Агенције, превозници и хотелијери упутили председнику апел за помоћ

Foto N. Skenderija

Kako kažu u saopštenju, zbog izmenjenih okolnosti poslovanja i restrikcija, njihovi poslovi su u najvećoj meri obustavljeni.

Kako bi pomogli ovom sektoru da može da opstane na tržištu, da sačuvaju poslovanje i radna mesta u apelu predlažu sledeće mere:

- Isplata bruto minimalnih ličnih dohodata u narednih 6 meseci

- Otpis obaveza po osnovu poreza i doprinosa za prva tri meseca opšte pomoći privredi

- Moratorijum na obaveze prema finansijskim institucijama u narednih devet meseci

- Dodatna sredstva samo za sektor turizma i transporta u Fondu za Razvoj Srbije, sa ubrzanom preocedurom odobravanja i isplate kredita.

- Odlaganje obaveza plaćanja poreza na imovinu preduzeća i poreza na dobit preduzeća u vremenu trajanja vanrednih okolnosti

Kako se navodi u saopštenju, trenutni pad prometa od 90 odsto onemogućava preduzeća iz ovih oblasti da obezbede minimum prihoda za osnovne egzistencijalne potrebe. U ovim sektorima, direktno je ugroženo preko 25.000 radnika, a posredno i više od 60.000 radnika.

- Sa ukidanjem vanrednog stanja motivacija i stanje je bilo zadovoljavajuće, uz očekivanje da ćemo biti u mogućnosti da nastavimo sa obavljanjem svojih poslova - kazao je Aleksandar Senićčić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. - Takođe je pozitivno uticala i pomoć države od tri minimalna lična dohodtka za privredu,ali na žalost kratkoročno. Promena okolnosti, svakodnevno menjanje uslova za obavljenje delatnosti, kao i pogoršanje epidemiološke situacije dovele su do toga da najveći broj firmi iz ovih sektora ne može da obavlja svoju delatnost.

Prema rečima Seničića, turističke agencije i rent-a-car agencije, već duže od 120 dana beleže prihod od nula dinara, nema novih putnika. Suočavamo se sa činjenicom, da pojedine agencije vraćaju sredstva koja su dobijena kroz opštu pomoć jer za razliku od očekivanja, ne mogu da izdrže troškove plata zaposlenih u nardnih tri meseca. Uredba o zamenskim putovanjima je turističkim agencijama bila dočekana kao tračak nade da je opstanak moguć,ali je objektivno samo produžavanje roka za ispunjenja obaveza prema korisnicima usluga.

FINANSIJSKA PODRŠKA

POTREBNA je finansijska pomoć, ali i određene izmene zakonskih akata, koji bi u u ograničenom vremenskom periodu omogućili lakši rad u ovim sektorima. Ovaj deo pomoći bi mogao biti realizovan kroz resorna ministarstva i odnose se pre svega na pojedine odluke koje u uslovima pandemije i izuzetnog pada poslovanja bi omogućile drugačije i lakše uslove rada, smatra Seničić.

- Veoma slična situacija je i sa receptivnim turizmom, svi dolasci stranih grupa su do daljeg obustavljeni, nema naznaka za bilo kakav napredak u tom segment poslovanja - objasnio je Seničić. - "Rent a kar" kompanije beleže pad prihoda i prometa od oko 80 odsto i nisu u mogućnosti da ispunjavaju obaveze prema zakupodavcima, zaposlenima, a država ostaje uskraćena za prihode pri nabavci novih automobile. Hotelijeri i restorateri beleže takođe veliki pad prometa u restoraterstvu pad je oko 75 odsto, dok je u hotelijerstu oko 93 odsto pad prometa, pre svega u gradskim hotelima.

U apelu za pomoć navodi se i da firme u javnom prevozu drumskog saobraćaja, takođe beleže izuzetan pad prihoda i prometa. Posebno ona koja se odnose na međudržavni saobraćaj i prevoz turističkih grupa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

SVETSKI DAN NAUKE ZA MIR I RAZVOJ: Prilika da se podigne svest o izazovima sa kojima se suočavamo u savremenom svetu