KORONA POVEĆAVA TROŠKOVE: Nabavka zaštitne opreme dodatno opterećuje firme

Z. Radović

15. 07. 2020. u 17:46

Epidemiološka situacija sa virusom korona otežava poslovanje mnogim preduzećima, a kako dodatni trošak sada imaju i izdatke za sredstva neophodna za poštovanje epidemioloških mera. Firme su dužne da radnicima obezbede maske, rukavice, neke obezbeđuju i gorivo za privatni prevoz, dezinfekciju radnog prostora, a poslodavci se žale da ih sve to dodatno košta.

КОРОНА ПОВЕЋАВА ТРОШКОВЕ: Набавка заштитне опреме додатно оптерећује фирме

Foto N. Karlić

Vlasnik firme za proizvodnju čarapa "Panon" u Vrčinu Milan Vukašinović, kaže da ova firma, koja posluje 27 godina, beleži pad proizvodnje 10 do 15 odsto zbog smanjene prodaje i povećanja proizvodnih troškova, kao i zbog izdvajanja za zaštitna sredstva.

- Troškovi na dnevnom nivou su kao da imamo još jednog zaposlenog - kaže Vukašinović za Tanjug. - Zapošljavamo 24 radnika, a firma je iskoristila pomoć države od tri minimalca. Bez toga ne bi mogli da nastavimo da poslujemo istim kapacitetom. Nismo osetili drastičan, ali ipak beležimo pad u potražnji. Kada smo bili u vanrednom stanju, prodaja se drastično smanjila, imamo onlajn prodaju, ali to ne može da zameni klasičnu.

Prema podacima članica Udruzenja za privatno obezbeđenje i ostale uslužne delatnosti PKS, firme koje se bave dezinfekcijom prostora rade dezinfekciju po kubnom metru prostora, a prskanje se obavlja do visine od 2,4 metra.

Preporuka je da se prostor dezinfikuje minimum jednom do dva puta nedeljno, a cena po kojoj se radi dezinfekcija prostora je oko 35 dinara po kubnom metru.

I firma "Medifarm plast" iz Pančeva koja se već više od dve decenije bavi proizvodnjom medicinsko-farmaceutske ambalaže i snabdeva apoteke, susreće se sa sličnim problemima.

Kako kaže njen vlasnik Miodrag Grba, organizovanje rada u novonastalim okonostima zahteva mesečno izdvajanje u visini jedne plate.

Toliko po njegovoj računici mesečno košta dezinfikovanje radionica, nabavka maski i rukavice za zaposlene, gorivo za njihov dolazak na posao sopstvenim prevozom zbog rizika u gradskom prevozu...

- Mi bismo voleli da radimo ovako kad je normalno, ne samo kad je vanredna situacija - kaže Grba. - Od velike pomoći je u ovako teškoj situaciji bila pomoć države u isplati tri minimalca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024