SUBVENCIJE ZA EKOLOŠKA VOZILA: Po 8.000 evra za 29 taksista

Z. R.

14. 07. 2020. u 13:31

PRVIH 29 taksista i prevoznika dobilo je subvencije od po 8.000 evra za kupovinu novih automobila.

СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ЕКОЛОШКА ВОЗИЛА: По 8.000 евра за 29 таксиста

Foto: K. Mihajlović

Rešenja im je potpisala ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović. Ona je istakla da su odobrene subvencije od 232.000 evra, kao i da su do sada podneta ukupno 1.442 zahteva, koji će biti obrađeni u narednom periodu.

- Odobravanjem subvencija želimo da podstaknemo kupovinu novih automobila koji ispunjavaju najviše ekološke standarde sa motorima "evro 6" ili hibridnih i električnih automobila, kako bi naši građani prvo dobili kvalitetniju i bezbedniju vožnju, a svi mi čistiji vazduh i kvalitetnije ekološko okruženje - rekla je Mihajlovićeva. - Prevoznici i taksisti sa rešenjima o subvenciji će potpisati ugovore sa bankama ili lizing kućama o kupovini novih vozila, a da nakon toga će im u najkraćem roku biti uplaćena subvencija od 8.000 evra.

Na osnovu Uredbe o dodeli subvencija, taksisti i prevoznici su u obavezi da vozilo ne mogu da otuđe u naredne tri godine, a ministarstvo će od srede početi da obaveštava prevoznike o odobrenim subvencijama.

Taksisti će subvenciju moći da iskoriste na tri načina. Novac od države može biti učešće za namenski kredit za kupovinu novog automobila, kao učešće za lizing ili se može koristiti za plaćanje dela kupoprodajne cene novog vozila. Pravo na nabavku imaju preduzetnici i privredna društva.

U strukovnim udruženjima pretpostavljaju da će njihove kolege uglavnom birati vozila srednje klase, čija je cena do 17.000 evra, što znači da će mnogima država kupiti više od polovine automobila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode