ŽETVA PRI KRAJU: Očekuje se oko 2,6 miliona tona pšenice

J. SUBIN

13. 07. 2020. u 10:33

OVOGODIŠNjA žetva u Srbiji privodi se kraju, i do sada je sa njiva skinuto više od 80 odsto pšenice.

ЖЕТВА ПРИ КРАЈУ: Очекује се око 2,6 милиона тона пшенице

Tanjug

Za razliku od prethodne dve godine, zrno je mnogo kvalitetnije, a očekuje se da će rod biti oko 2,6 miliona tona. Za potrebe Srbije dovoljno je 1,5 miliona tona, imamo i prelazne zalihe od oko 500.000 tona, što znači da će pšenice biti i za izvoz.

Prema rečima Vukosava Sakovića iz Udruženja "Žita Srbije", u Vojvodini je požnjeveno oko 90 odsto, a u centralnoj Srbiji oko 70 odsto ove žitarice. Rod je onakav kakav su i očekivali, a kada je reč o prinosu, ova godina će biti upamćena po velikom rasponu. Po hektaru, od tri do devet tona.

- Kada je reč o prinosima, oni su prilično neujednačeni - istakao je Saković. To je posledica sorti, agrotehnike, vremenskih uslova i kvaliteta zemljišta. Zbog toga bi poljoprivrednici trebalo da povedu više računa o tome šta seju i kako to rade. Pšenicom se trenutno trguje po ceni između 17 i 18 dinara između kompanija, u zavisnosti od kvaliteta i mesta prodaje. Poljoprivredni proizvođači dobijaju od svojih kupaca od 18 do 19 dinara po kilogramu.

Ovom cenom poljoprivrednici, međutim, nisu zadovoljni, iako je, kako kaže Saković, ona viša u odnosu na međunarodne cene.

- To samo govori da će naša cena morati da se snizi ili da će, nekim čudom, ona "otići gore" na međunarodnom tržištu - smatra Saković. - Kod izvoza na Dunavu, za baržu, najkvalitetnije zrno košta 155 evra po toni. Za proizvođača je to cena od 147 evra po toni, kada se oduzmu troškovi izvoza. U Konstanci je 175 evra po toni, ali su troškovi prevoza oko 20 evra.

DOBRA GODINA

PROLEĆNI usevi trenutno izgledaju odlično, a vremenske prilike su povoljne. Kukuruz se nalazi u fazi oplodnje, pa je bitno da u narednih nekoliko dana ne bude visoka temperatura i da ne duva vruć vetar. Ukoliko se to ostvari, biće ovo izvanredna godina, naročito za kukuruz, koji bi mogao da obori rekord u prinosima - kaže Saković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće