Koliko Srba se greje na gas i koliko domaćinstvo košta uvođenje?

B. Caranović

09. 06. 2020. u 17:03

PRIKLjUČENjE na gas za domaćinstva uskoro bi moglo da bude mnogo povoljnije. Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović najavio je za naš list da je u pripremi novi model uvođenja gasa, koji podrazumeva priključenje odmah, a beskamatnu otplatu troškova na tri godine, preko računa za gas. Trenutna cena uvođenja ovog energenta u domaćinstvo, zavisno od veličine kuće ili stana, ali i obima usluge kreće se od 1.600 do 5.000 evra.

Kолико Срба се греје на гас и колико домаћинство кошта увођење?

Foto: Novosti arhiva

Procenjuje se da se trenutno u Srbiji na gas greje svega oko 300.000 domaćinstava, a da s obzirom na pokrivenost distrubutivnom mrežom, ima kapacitet za milion korisnika. Kako iz Udruženja za gas kažu, na gasifikaciji se poslednjih godina intenzivnije radi, ali je za još nedovoljnu pokrivenost razlog kasni početak, tek posle 2000.

- Veliki centri su gasifikovani u Vojvodini, centralnoj Srbiji, gas je stigao do Zlatibora, Užica, Čajetine, Kopaonika, Kraljeva, Kruševca, južno do Niša, a Bor, Negotin, Knjaževac su u planu - kažu iz Udruženja za energetiku i rudarstvo PKS. - Mreža se širi, ali je veoma mali broj korisnika. Da bi se to promenilo, neophodni su povoljniji uslovi za uvođenje.

Ako se pretpostavi da je gas stigao do nekog kraja, cena uvođenja do stana zavisi od priključka, nabavke, kotla, radijatora, rada na instalacijama, projektu, dokumentaciji. U našoj zemlji postoji oko 30 distributera prirodnog gasa. Kako distributeri nezvanično kažu, cena po kojoj "Srbijagas" isporučuje ovaj energent je 36 dinara.

- Od sredine avgusta ponudićemo paket po sistemu "ključ u ruke" po promotivnoj ceni od 1.600 evra, na devet rata - kažu u "Beogasu". - Ta cena podrazumeva da već postoje radijatori u kući. U nju su uključeni priključak, kotao, rad na unutrašnjim gasnim instalacijama sa projektom i neophodnom dokumentacijom. Nije isto da li se gas uvodi u stan, gde i kotao može da se prebaci na novi energent i postoje radijatori, ili u novoj kući od 200 kvadrata gde se sve radi od početka, sa kompletnom uslugom za grejanje, kuvanje, rashlađivanje... Tada može da košta i do 5.000 evra.

Cena priključka je tako od 700 do 1.000 evra, a prema nedavnoj Bajatovićevoj najavi, cena individualnih priključaka za domaćinstva uskoro će biti umesto sadašnjih 120.000 dinara koliko koštaju u Beogradu - 650 evra. Kotao košta, u zavisnosti od snage i proizvođača od 800 do 1.100 evra, a tamo gde već ne postoji, potrebna je i nabavka radijatora. Za objekat od 100 kvadrata neophodno je osam radijatora po 30 evra. Rad na instalacijama, projektovanje, koštaju oko 400 evra.

- Država bi trebalo da stimuliše građane da uvode gas, pre svega zbog zaštite životne sredine i da subvencijama olakšaju priključivanje, poput Austrije koja dotira svoje građane - kažu distributeri. - Trebalo bi smanjiti ekološku taksu distributerima gasa, koja je sada neosnovano viša od onih koji distribuiraju naftu. Time bi omogućila da se smanji cena uvođenja gasa domaćinstvima. Uz to, veliki su problem čekanje na dozvole od opštinskih službi i cena gasovoda koja iznosi po 50 evra po metru.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa
UVOZIMO 98 ODSTO

SRBIJA proizvodi svega sedam do osam odsto nophodnog gasa, a ostalo uvozi uglavnom iz Rusije - kažu iz Udruženja za energetiku i rudarstvo Privredne komore Srbije. - Cena gasa zavisi od cene nafte na svetskom tržištu. Stručnjaci naglašavaju da je u pitanju najefikasniji energent, čija je iskoristivost 98 odsto, da se njime najlakše upravlja, moguće je podešavanje daljinski, digitalno, pa i mobilnim telefonom i ne zagađuje životnu sredinu. Godišnje se u Srbiji potroši dve milijarde i 300 miliona metara kubnih gasa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega