Deset MILIONA EVRA vraća Palić na turističku mapu Evrope, Subotica - veliki potencijal: Premijerka i ministar poljoprivrede na severu Vojvodine

J. Lemajić

10. 06. 2020. u 20:20

ŠTO se tiče industrije, Subotica je dobro pozicionirana, a veliki potencijal leži u poljoprivredi i turizmu. Pre svega zbog Palićkog jezera i kulture, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić, prilikom posete najvećem gradu na severu Bačke.

Десет МИЛИОНА ЕВРА враћа Палић на туристичку мапу Европе, Суботица - велики потенцијал: Премијерка и министар пољопривреде на северу Војводине

Foto: Novosti arhiva

Premijerka je obišla i radove na izgradnji akva-parka i velnes centra, na Paliću, Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju "Kolevka", koji će se sredstvima Kancelarije za javna ulaganja kompletno rekonstruisati, i zgradu Narodnog pozorišta.

- Završavamo projekte, o kojima se govori decenijama, što mi je posebno drago - kazala je Brnabićeva. - Politika Vlade koju vodim i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jeste da počinjemo nove i završavamo stare projekte koji su započeti pre više decenija. Srbija mora da postane zemlja u kojoj se stvari započinju i završavaju. Zbog toga je važna zgrada Narodnog pozorišta u Subotici, "Skadar na Bojani", koji moramo da završimo. Ona je projekat od najvećeg prioriteta. Biće završena 2021. godine i u nju će tada ukupno biti uloženo oko 18,5 miliona evra.

INVESTICIJE

KAKO je rekao gradonačelnik Bogdan Laban, u Suboticu je u prethodne četiri godine investirano više od 15,5 milijardi dinara. Zahvaljujući ovom novcu realizovani su veliki projekti, koji su godinama tavorili.

Prema rečima Ane Brnabić, uz "ipsilon krak", koji je završen, krenuli smo u modernizaciju železnice, izgradnju brze pruge do Budimpešte, a već sledeće godine otvorićemo deonicu od Novog Sada do Kelebije. Brza pruga će otvoriti nove potencijale za ovaj kraj.

- Konačno radimo nešto da Palić vratimo na turističku mapu Evrope i od 2017. godine uložili smo više od 2,5 miliona evra u njegovo sređivanje - istakla je Brnabićeva. - U turistički kompleks koji se gradi biće uloženo dodatnih deset miliona evra.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

Pre obilaska velikih infrastrukturnih projekata, premijerka je sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i gradonačelnikom Bogdanom Labanom, obišla farmu muznih krava "Pušin", u Bačkom Dušanovu. Domaćini su, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, investirali u nabavku dva robota, za automatsku mužu krava.

- Država je platila 65 odsto od uloga, odnosno 15 miliona dinara - objasnio je Nedimović. - Ovo je važno, jer svi imaju problem sa nedostatkom radne snage, a jedno od rešenja je digitalizacija, koja se može ostvariti i u poljoprivredi. Bukvalno se može pratiti jedno grlo, svaki litar mleka, a u tim robotima je i laboratorija. Mera će postojati i u drugoj polovini godine. I to ne samo za ovu, nego i za sve druge vidove digitalizacije, kojom farmerima spuštate troškove proizvodnje i ubrzavate proces. Roboti nisu stigli samo na farme u Vojvodini, već su isporučeni u 14 mesta u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!