U Rači otvorena kuća za srpski med, premijerka poručila: Čuvamo tradiciju uz pomoć države

M. Đ.

17. 06. 2020. u 20:25

POGON za prikupljanje i plasman meda "Naš med" otvoren je u Rači, a crvenu vrpcu su presekli ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, predsednik opštine Rača Nenad Savković i premijerka Ana Brnabić. Predsednica Vlade Srbije je poručila da je nakon mnogo truda i rada ispunjeno obećanje i da je napravljena prva srpska kuća meda.

У Рачи отворена кућа за српски мед, премијерка поручила: Чувамо традицију уз помоћ државе

Foto: Tanjug

Brnabićeva je rekla da pogon za prikupljanje meda predstavlja primer kako država može da radi i pomogne zajedno sa Savezom pčelarskih organizacija i lokalnom samoupravom da se sačuva nešto što je deo naše tradicije, da se pomognu regionalni razvoj, poljoprivreda i zadrugarstvo.

- Važno je što su preko Ministarstva poljoprivrede povećane subvencije po košnici na 800 dinara - rekla je Brnabićeva. - Potrudili smo da mnogo više uložimo u opremu, kako bismo podržali generalno poljoprivredu, ali i pčelarstvo. Podržavamo i dalje kupovinu opreme tako što preuzimamo između 50 i 65 odsto ukupne investicije.

Brnabićeva je istakla da jedan kvalitetan projekat otvara ideje i put za druge, i napomenula da se Rača lavovski borila da ova investicija bude baš u toj opštini.

- Samim tim se stvorila potreba da se izgrade novi putevi, da se približi srpska kuća meda Koridoru 10, ali i Rača investotorima - kazala je premijerka. - Javila se potreba i da se napravi obilaznica, za šta se trenutno radi projektno-tehnička dokumentacija, čime je uređeno i to da ne mora da se carini u Kragujevcu, već u Lapovu. Drago mi je što na simboličan način privodim kraju svoj mandat ovim projektom za koji su mnogi smatrali da je nemoguć.

PLASMAN BEZ POSREDNIKA

PREDSEDNIK Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović je istakao da konačno pčelari mogu sami da plasiraju med na tržište, bez posrednika, što je važno za njih, ali i za sve poljoprivrednike. Pogon se prostire na gotovo 1.600 kvadratnih metara, a ima kapacitet za prijem i pakovanje meda od oko 3.000 tona godišnje.

SPOS okuplja 237 opštinskih udruženja pčelara sa gotovo 8.500 članova i ima tradiciju dugu 123 godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024