Više od milion evra uloženo u dva nova pogona u “Trajalu”

Novosti online

16. 06. 2020. u 15:45

VIŠE od milion evra uloženo je u dva nova moderna pogona u Korporaciji “Trajal” u Kruševcu, gde je u utorak obeleženo 131 godina rada, a novi pogoni za proizodnju detonela (neelektričnih detonatora) i raketnih gorivih traka biće baza za još jednu fabriku koja će biti otvorena do kraja godine. Ministar odbrane Aleksandar Vulin napominje da je otvaranje novih proizvodnih pogona i radnih mesta rezulat političke stabilnosti za koju se izborio predsednik Aleksandar Vučić.

Више од милион евра уложено у два нова погона у “Трајалу”

Foto: Novosti arhiva

-”Trajal” je veoma važno preduzeće za čitavu odbrambenu industriju Srbije-ocenjuje ministar Aleksandar Vulin. - Trudimo se da pomognemo korporaciji da upoljšava i tehnološki napreduje kako bi mogla da zadovoljava potrebe Vojske i MO.Na prvom mestu kupovaćemo proizvode naših fabrika i koliko god je to potrebno učestvovati u transferu znanja i tehnologija. Posao “Trajala” kao i drugih fabrika ovog profila je i da opremaju našu vojsku, snabdevaju nas po cenama koje bi na svetskom tržištu bile daleko veće.

 

Država je u nove pogone investirala 193.000 evra,dok je više od 800.000 evra bilo ulaganje firme “EDePro”, kojoj će “Trajal” otplatiti proizvodnju. Ovo nisu bila i jedine investicije u nove pogone, u kojima će za sada u jednoj smeni biti angažovano 25 radnika.

-U daljem procesu revitalizacije korporacije, prelazimo u proces repozicioniranja, otvorili smo dva pogona koja su za nas vrlo bitna-predočava Miloš Nenezić, direktor Koporacije “Trajal”.-Sa pogonom “detonela” i jedina smo firma u Evropi koja ima kompletnu lepezu eksploziva neophodnih za nadzemnu i podzemnu eksploataciju.Pogon raketnih gorivih traka je dokaz da je “Trajal” ušao duboko u vojna eksplozivna sredstva,jer je reč o strateškom proizvodu, koji će ojačati odbrambenu industriju i omogućiti i našoj korporaciji da napreduje.

I generanli direktor i ministar odbrane podvukli su ulogu predsednika Aleksandra Vučića, kao i bivšeg gradonačelnika Bratislava Gašića danas direktora BIA koji su kako navode, verovali u radnike i rukovodstvo,podržali napore za obnovu “Trajala”,koji je posle neuspešne privatizacije bio praktično prežaljen.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa
UPOŠLjAVAJU 1.163 RADNIKA
 

KORPORACIJA “Trajal” danas upošljava 1.163 radnika u svim fabričkim celinama, a ove nedelje u stalni radni odnos primljeno je 25 zaposlenih. Tokom epidemije, primljeno je 23 radnika. Prosečna neto plata prelazi 40.000 dinara i prema rečima generalnog direktora permanetno raste.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa
POVRATAK FABRIKE NA STARE STAZE
 

KORPORACIJA “Trajal”,koja je nastala na temeljima stare Barutane ukazom kralja Milana Obrenovića 1889.godine je po raskidu privatizacije 2013.godine, ostavljena sa dugovanjima od oko 109 miliona evra, a u fabrici navode da su 2014.godine ponovo pokrenuti proizvodnja u svim fabrikama, završen razvoj jednog broja pirotehničkih i zaštitnihsredstava,sertifikacija za gumarske proizvode i protivgradne rakete, kao i licenciranje iz domena vojne industrije u skladu sa evropskim i svetskim standardima. Najveći deo duga rešen je kroz UPPR donet pre dve godine i kroz koji je korporaciji ostalo da vrati još oko 23 miliona evra u nsrednih osam godina.

 

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba