GORIVO “ZAMRZNUTO” DO SLEDEĆEG PETKA: Počela primena uredbe Vlade Srbije o ograničavanju cena baznih goriva

E. B. TALIJAN

12. 03. 2022. u 09:48

NA srpskim pumpama benzin BMB 95 može da košta maksimalno 176,31, a evrodizel 187,74 dinara. Prema novoj Uredbi koja je u petak počela da se primenjuje, ovo su ograničene cene baznih goriva koje će važiti do narednog petka, do 15 časova.

ГОРИВО “ЗАМРЗНУТО” ДО СЛЕДЕЋЕГ ПЕТКА: Почела примена уредбе Владе Србије о ограничавању цена базних горива

Foto M. Anđela

Tog dana će, svake sedmice do 11. aprila, na sajtu Ministarstva trgovine biti objavljivano novo usklađivanje, zbog turbulencija i poremećaja na naftnom tržištu. Maksimalne cene benzina BMB 95 i evrodizela u Srbiji se utvrđuju tako što se prosečnoj veleprodajnoj doda marža pumpadžija od šest dinara. Ministarka trgovine Tatjana Matić istakla je u petak da odluka o ograničenju cena derivata doprinosi očuvanju životnog standarda građana i stabilizaciji tržišta.

Kretanje crnog zlata na svetskom tržištu je na geopolitičkoj klackalici i zavisi od odluka Zapada o uvođenju sankcija Rusiji, nagoveštaja mogućeg postizanja sporazuma u kontekstu sukoba u Ukrajini i procene mogućnosti da proizvođači crnog zlata povećaju isporuke. Evropska nafta "brent" zabeležila je nedeljni pad od 5,5 odsto, i u petak se prodavala za 111,87 dolara za barel, a sedmična vrednost američke oborena je za 6,6 procenata i u petak je koštala 108,02 dolara. Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije, ukazuje da je na ovonedeljni pad cene crnog zlata uticala i nova odluka EU da neće uvoditi sankcije na ruske energente i njihovo odupiranje pritiscima SAD.

- Značajno je i što je prethodno američka administracija, koja je ograničila uvoz ruske sirove nafte, poručila da razume zašto to Evropa ne može da uradi - ocenjuje Stanić. - Međutim, ta situacija već sutra može da se promeni i preokrene, i da SAD više pritisnu EU, ukoliko se sukob Rusije i Ukrajine nastavi.

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković ističe da odluke Evropske komisije i vlada pojedinih zemalja EU direktno utiču na cene crnog zlata i goriva.

- Oni u nekom kratkom roku sigurno ne mogu da zamene uvoz nafte i derivata iz Rusije, na srednji rok mogu, ali će se onda pojaviti rupe na nekim drugim tržištima - objašnjava Zdravković. - Rusija sa proizvodnjom od oko 10 miliona barela dnevno ima udeo od 10 odsto svetske proizvodnje nafte. To je teško nadomestiti. U tom smislu indikativno je i što su Ujednjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija odbijaju da povećaju proizvodnju u okviru OPEK-a, što bi oborilo cenu crnog zlata. Ipak, pitanje je kolika je njihova zavisnost od SAD.

On ukazuje i da Saudijska Arabija ima najlakši način da na dnevnom nivou poveća proizvodnju za tri miliona barela. Nafta se, kako objašnjava, tehnološki najlakše dobija u pustinji u Persijskom zalivu, mnogo je teže proizvesti je u Meksičkom zalivu ili u Sibiru. Podsetimo, nedavno je crno zlato dostizalo cenu od 139 dolara, a analitičari su počeli da upozoravaju na opasnost od poremećaja na tržištu, čim je njena vrednost prešla 95 dolara.

POLjOPRIVREDNICI ZADOVOLjNI JEFTINIJIM GORIVOM

POLjOPRIVREDNICI u Srbiji zadovoljni su odlukom Vlade o subvencionisanoj ceni evrodizela, koji za njih neće biti skuplji od 179 dinara, bar u narednih mesec i po dana. To će delimično pokriti prolećnu setvu, koja uskoro počinje i traje do maja. Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine Miroslav Kiš ocenjuje da će im to sigurno pomoći.

- Posle prolećne setve stiže žetva, valjda će se i situacija unormaliti do tada - kaže Kiš. - Država je trebalo i ranije da se odrekne akciza za poljoprivredu.

Da je dobra odluka smatra i Jovica Jakšić, predsednik Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije. Kako kaže svaka pomoć je dobrodošla, iako je i to za njih visoka cena. Vremenski uslovi sada ne dozvoljavaju setvu, ali bi bilo dobro da odluka bude produžena. (J. Su.)

U AUSTRIJI VIŠE OD TRI EVRA

U Austriji su sve brojniji zahtevi političara, privrednika i stručnjaka za intervenciju države u zaustavljanju vrtoglavog poskupljenja goriva. Dizel je na pojedinim pumpama već prešao tri evra po litru, dok benzin košta 2,79 evra. Kako Rojters piše, maloprodajne cene benzina i dizela skočile su na rekordno visoke nivoe u mnogim zemljama širom sveta ove nedelje, što je navelo vlade, od Brazila do Francuske, da razmotre povećanje subvencija ili smanjenje poreza kako bi zaštitile potrošače od finansijskog pritiska. Analitičari jedne od najmoćnijih finansijskih grupa "Džej-Pi Morgan Čejs" i američke banke predviđaju da bi poremećaji u tokovima ruske nafte mogli da podignu cene crnog zlata od 185 do 200 dolara po barelu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju