MINISTAR MALI PODSEĆA: Danas ističe rok za prijavu za subvencije za uvođenje novog modela fiskalizacije

Novosti online

31. 01. 2022. u 11:58

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da je danas poslednji dan za prijavu poreskih obveznika za subvencije koje država obezbeđuje za prelazak na novi model fiskalizacije, i pozvao sve koji to nisu učinili da se prijave za ovaj vid podrške.

МИНИСТАР МАЛИ ПОДСЕЋА: Данас истиче рок за пријаву за субвенције за увођење новог модела фискализације

Foto Shutterstock

 - Država daje 100 evra po lokaciji i 100 evra po fiskalnom uređaju, a troškovi se time u potpunosti pokrivaju. Poslednji dan prijave za subvencije je danas. Koliko naši ljudi vole da čekaju poslednji trenutak govori i podatak da se od ponedeljka do petka prošle nedelje za subvencije prijavilo 20.000 fiskalnih obveznika, a tokom vikenda još toliko. Do sada imamo ukupno 130.000 prijavljenih obveznika za lokacije, a oko 120.000 njih za subvencije - rekao je on gostujući na Prvoj televiziji.

Siniša Mali je zamolio sve obveznike fiskalizacije da ne čekaju poslednji trenutak za prelazak na novi sistem.

- Već imamo 120 raznih rešenja za fiskalizaciju. Dakle, ne čekajte 1. maj, neće biti produženja roka. Hoću da kažem da ako neko treba da instalira novi sistem, neće imati dovoljno vremena ako čeka poslednji trenutak - upozorio je on.

Mali je podsetio da je u poslednje dve godine 8,7 milijardi evra država izdvojila za pomoć privredi i građanima, što čini gotovo 18 odsto BDP-a.

- Pogledajte rezultat, mi smo prošle godine imali stopu rasta BDP-a od 7,5 odsto, a kumulativno u prošloj i 2020. godini ostvarili smo rast od 6,5 procenata, najveći u Evropi, i to u doba najveće ekonomske krize. Uprkos pomoći koju smo pružili, nama je udeo javnog duga u BDP-u 51,4 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 procenata, kojeg se i mnogo veće i razvijenije zemlje ne drže, već im je javni dug otišao i preko 100 odsto. Dakle, mi smo pokazali da umemo i znamo da pobeđujemo u oblasti u kojoj do sada nismo pobeđivali - naveo je ministar finansija.

Kako je objasnio, iako pojedini govore da država deli novac „šakom i kapom“, to nije tačno, jer pomoć dobijaju samo oni koji se za nju prijave.

- Naša država pokazuje koliko je stabilna i jaka, da može da bude tu kada je pomoć potrebna. Da nismo reagovali sa paketima pomoći doživeli bismo isti scenario koji je bio širom sveta – zatvorene fabrike i radna mesta. Mi taj scenario nismo imali. Nasuprot tome, mi smo samo prošle godine ostvarili strane direktne investicije u iznosu od 3,9 milijardi evra, što je veći iznos čak i u odnosu na 2019. godinu, pre krize. Ne samo da smo spasili našu ekonomiju, već smo u doba krize uspeli da održimo kredibilitet među stranim investitorima. Nije tačno da oni dobijaju veće subvencije, one su iste za sve investitore. Svi oni zapošljavaju srpske radnike, izvoz ide iz Srbije i naša zemlja ostvaruje devizni priliv - rekao je Mali.

Ministar finansija je naveo da Srbija uprkos svim izazovima nastavlja da gradi i radi, te da je juče otvoreno 11,5 kilometara novog auto-puta.

- Kada je bilo da Srbija ima vozove koji idu 200 kilometara na sat? Mi nezaustavljivo rastemo i razvijamo se i ponosan sam na rezultate koje ostvarujemo - istakao je on.

Siniša Mali je govorio i o podsticajima politike rađanja u Srbiji i istakao da je to prioritet države.

- Usvojili smo krajem prošle godine novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, čime je predviđeno 300.000 dinara za prvo dete, a za drugo i treće 100.000 dinara, uz postojeću pomoć koja im se već isplaćuje. Za drugorođeno dete dobija se 10.000 dinara u periodu od dve godine svakog meseca, a za treće dete 12.000 dinara u periodu od 10 godina. Idemo i korak dalje, jer želimo da pokažemo mladima koliko su važni, da osim što nalaze posao, nova radna mesta, država želi da ih motiviše da stvaraju porodice, da rađaju decu, tako što ćemo im se rešiti stambeno pitanje - rekao je on, i dodao da će veoma brzo biti predstavljena i ta vrsta pomoći, koja će biti u vidu novčanog davanja za učešće za kupovinu stana.

On je zaključio da je država svoje resurse podredila mladima, jer bez njih, sve što se radi postaje besmisleno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije