NBS: Šoškić neistinito o svom radu i ekonomiji u Srbiji

Tanjug

20. 01. 2022. u 15:48

NARODNA banka Srbije ocenila je danas povodom, kako je navela, istupa bivšeg guvernera NBS Dejana Šoškića u novom intervjuu za NIN, da on nastoji da na neistinit i tendenciozan način prikaže svoj rad i stanje ekonomije u Srbiji u vreme dok je bio guverner, kao i sadašnje stanje srpske ekonomije i rad nosilaca ekonomske vlasti u Srbiji.

НБС: Шошкић неистинито о свом раду и економији у Србији

Foto PKS

NBS ocenjuje u saopštenju da su odgovori Šoškića puni manipulacija i da pod manipulacije spada sve, od izjave da jak kurs dinara služi za stvaranje neutemeljenih iluzija o napretku, do isticanja da je inflacija mnogo veća od zvanične za najsiromašnije kategorije stanovništva.

Iz centralne banke ponavljaju podatke prema kojima je u poslednjih pet godina NBS neto kupila na domaćem deviznom tržištu 4,2 milijarde evra i da su reagovali na izražene aprecijacijske pritiske.

Navode i da su zaključci nepromenjeni i ako se analiziraju kretanja za poslednjih oko 10 godina, otkada je, kako ocenjuju, nastao period nakon što je narod glasao protiv rezultata ljudi koji su vodili pogubnu ekonomsku politiku.

-Od avgusta 2012. do kraja 2021. NBS je bila neto kupac deviza u iznosu od 3,1 milijardu evra, kompenzujući time višak ponude deviza. To znači da neto kupovinom deviza u prošloj godini, kao i u poslednjih pet i 10 godina, NBS sprečava da dinar ne ojača previše, što je suprotno opšteprisutnim tezama Šoškića da sprečavamo slabljenje dinara, navodi se u saopštenju.

Kao pokušaj manipulacije ocenjuje se i izjava o mnogo višoj inflaciji za najsiromašnije slojeve, jer je Vlada Srbije vodeći računa o svojim građanima donela mere privremenog ograničavanja cena osnovnih životnih namirnica i struje za privredu.

Kako je navedno, linearna davanja novca našim građanima su, takođe, značajna podrška u pandemijom izazvanim privremenim kretanjima.

Kada je reč o prosečnoj godišnjoj inflaciji u 2011. koja se u tekstu komentariše, iz NBS ističu da je ona tada bila 11 odsto, što je skoro trostruko više u odnosu na 2021. godinu.

Ocenjuje se i da u odnosu na neodgovornu fiskalnu politiku iz ranijeg perioda, danas postoji suštinska razlika.

-Povećanja zarada i penzija jesu visoka, ali i održiva, jer su u skladu sa nominalnim rastom BDP-a, navode iz centralne banke.

Dodaju da tvrditi da je aktuelna inflacija ostala bez adekvatnog odgovora monetarne politike, može samo neko ko ne zna da NBS svoje repo operacije već godinama unazad ne sprovodi po referentnoj stopi, već po izvršenoj repo stopi.

Dalje, ponavljanje ocena o "pogrešnoj politici deviznog kursa" i "precenjenom dinaru" neće ih učiniti tačnim, kao što ni dovođenje u vezu izvoza, tekućeg deficita i deviznog kursa nema uporište u kretanjima i podacima.

Navode i da je Srbija zahvaljujući očuvanoj stabilnosti na pola koraka od dobijanja investicionog kreditnog rejtinga i da ima i višestruko veće investicije u zemlji, a strane direktne investicije su u 2021. godini iznosile rekordnih 3,9 milijardi evra.

Kada je reč o prosečnim zaradama i BDP-u, njihovom izražavanju u evrima, i tezama da se kroz "jak" dinar povećava iznos plata i BDP izražen u evrima, vraćamo se na nespornu činjenicu da Narodna banka Srbije prethodnih pet godina nije bila neto prodavac deviza, već neto kupac deviza, ističu iz NBS.

Dodaju da svojim intervencijama nisu sprečavali slabljenje dinara, već dominantno sprečavali prekomerno jačanje dinara.

Kada kaže da bi "voleo da je NBS sposobna da napravi dobru prognozu kretanja inflacije i da se date prognoze obistine", osim svojih katastrofalnih rezultata u pogledu kretanja inflacije, Šoškić gubi iz vida da je i u uslovima ogromne neizvesnosti 2020. godine NBS najmanje korigovala svoje inicijalne projekcije iz maja 2020. godine u poređenju sa brojnim drugim institucijama, navodi se u reagovanju NBS.

Dodaje se da se nezadovoljstvo bivšeg guvernera Šoškića sopstvenim rezultatima prenosi i na instrumente koje je NBS koristila kao odgovor na pandemiju, s ciljem da pomogne bržem oporavku domaće privrede, ali i da doprinese inicijalnom razvoju važnog segmenta tržišta kapitala.

Ističu i da navodno narušavanje nezavisnosti NBS kada je Šoškić napustio funkciju guvernera 2012. godine i navodni pad kreditnog rejtinga Srbije zbog toga, nemaju utemeljenje u realnosti.

-Razlozi odluke rejting agencija bili su brojni, a među njima su i rastući rashodi na ime kamata. Sve agencije navodile su duple deficite, fiskalni i platnobilansni, kao razloge za odluku koja je tada samo doneta, a na osnovu ''postignuća'' u prethodnom periodu, navode iz Narodne banke.

Drugim rečima, kažu, razlozi su bili neadekvatna makroekonomska politika koja je vođena u periodu kada je Šoškić bio guverner, kad su nosioci politika doveli Srbiju na rub bankrota i unizili životni standard građana.

Činjenica je i to da S&P rejting agencija već duži niz godina u svojim izveštajima naglašava upravo operativnu nezavisnost i jačanje kredibiliteta NBS.

-Izuzetno visok stepen hipokrizije predstavlja davanje ovakve izjave upravo od strane gospodina Šoškića koji je bio nelegalno izabran za člana Saveta NBS u tzv. aferi Bodrum 2003. godine, stoji u saopštenju NBS.

Navode i da pretpostavljaju da nije vratio naknade koje je tada primao kao član nelegalno izabranog Saveta, a koje su upravo u to vreme bile uvedene odlukom tog tela koje je trebalo da vrši nadzor nad finansijskim aspektom poslovanja NBS.

Šoškić je u intervjuu NIN-u, komentarišući navode da je u Srbiji bazna inflacija na niskom nivou, naveo da je bazna inflacija samo jedan deo ukupne inflacije, te da svaki potrošač "trpi" specifičnu inflaciju koja zavisi od strukture njegove potrošnje, kao i da najsiromašniji građani koji najviše troše na hranu, a koja je najviše i poskupela, realno trpe znatno višu inflaciju.

BONUS VIDEO - ONI NAS ČUVAJU: Srpski vojnik ima najsavremeniju borbenu opremu za sve izazove

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN DIVLJIH VRSTA: Očuvanje bioraznolikosti za budućnost