NA KOPU ČEKANJE ZA ŽIČARU 45 MINUTA: Srpskim skijaškim centrima nedostaju ulaganja u bolju infrastrukturu

J. SUBIN

20. 01. 2022. u 10:38

SRPSKE planine beleže rekordne posete turista. I dok se do pre nekoliko dana tražio krevet više u gotovo svim hotelima na Kopaoniku ili Zlatiboru, ima i onih koji su kivni na organizaciju ski-centara zbog nedovoljno uređene infrastrukture, koja sve teže podnosi broj skijaša. Među njima, čini se, prednjači Kopaonik, gde se u redu za žičaru čekalo i više od 45 minuta, što je nedopustivo, naročito uz trenutnu epidemiološku situaciju, ali i cenu ski-karte.

НА КОПУ ЧЕКАЊЕ ЗА ЖИЧАРУ 45 МИНУТА: Српским скијашким центрима недостају улагања у бољу инфраструктуру

Gužva na Kopaoniku

Da je neprijatno bila iznenađena gužvama i "haosom" na jednoj od najlepših srpskih planina, ispričala nam je i Danijela Bogunović iz Beograda. Ona sa porodicom već desetak godina skija po centrima u Austriji i Italiji, ali kaže i da Kopaonik ima sve predispozicije da postane skijaški centar svetskog ranga. Nedopustivo je, međutim, da se vrlo malo ulaže u infrastrukturu, dok se s druge strane nekontrolisano grade hoteli i apartmanski smeštaji.

- I onda dođete u situaciju da platite ski-pas maltene kao u nekom od najpoznatijih svetskih ski-centara, a čekate na žičari i po sat - rekla nam je Danijela Bogunović. - "Čep" sa izvlačenjem skijaša iz centra Kopaonika, koji je već godinama problem, ni ove sezone nije rešen. Prosto je neverovatno da i dalje postoje samo tri žičare iz centra, i to jedan šestosed i dva četvoroseda, koja su pritom neverovatno spora. Na sve to, prošle nedelje žičara "Pančić" se pokvarila i navodno se čekalo da stigne deo iz Austrije kako bi kvar bio otklonjen. Takva tehnička nepripremljenost, za sezonu u kojoj je zbog situacije sa koronom na Kopaonik došao veliki broj ljudi, nedopustiva je.

Kako smatra Bogunović, čak je i nekome ko se ne razume mnogo u skijanje, jasno da bi za početak bilo dovoljno da se uradi nekoliko stvari, između ostalog da se investira u gondolu do Pančića, a da se na žičare "Karaman greben" i "Krst" instaliraju osmosedi. Takođe, staze "Sunčana dolina" trebalo bi povezati sa Pančićevim vrhom.

- Proteklih godina niklo je na hiljade kvadrata apartmanskog i hotelskog smeštaja, na četiri do pet kilometara od centra Kopaonika, poput Vikend naselja, Treske - ističe Bogunović. - Ti delovi i dalje nisu žičarama povezani za sistemom staza, a s obzirom na to da na Kopaoniku ne postoje šatl-busevi za prevoz skijaša, koji postoje u svim skijaškim centrima, ljudi koji su smešteni u ovim naseljima dovijaju se kako znaju i umeju da dođu do centra Kopa.

Posebna priča su, dodaje Danijela, parkinzi na Kopaoniku, odnosno nedostatak istih. Problem je donekle rešila garaža u centru, ali to nije dovoljno. Na velikom broju "divljih parkinga", koji su nikli uz centralnu ulicu, vlada pravi javašluk. Cene se određuju odoka, a nijedan od njih nije adekvatno očišćen i pripremljen da primi vozila.

"SKIJALIŠTA": HITNA INTERVENCIJA

ZBOG vanrednih okolnosti neophodna je hitna intervencija na polaznoj stanici žičare Pančićev vrh, koja će biti van funkcije narednih pet dana.Nadležne ekipe su neprekidno na terenu kako bi se otklonile sve smetnje za dalji rad žičare, saopšteno je iz "Skijališta Srbije".

Iz ovog preduzeća apeluju na skijaše i bordere da koriste alternativne pravce za uključivanje u sistem skijališta, kao što su Gobelja, Jaram, Marine vode, Mali Karaman, Sunčana dolina i Treska. Na ovaj način će se rasteretiti sam centar skijališta, a korisnici će imati priliku da koriste sve staze u ski-centru Kopaonik.

KORONA OTKAZALA REZERVACIJE

OKO 20 odsto rezervacija u hotelima otkazano je ovih dana zbog korone. Gosti su zbog bolesti odjavili čak i uplaćene aranžmane. Do 15. januara hoteli na planinama su bili 100 odsto popunjeni. Za februar, bar kada je reč o rezervacijama, situacija je dobra i očekuje se popunjenost do 80 odsto.

Prema rečima Georgi Genova, direktora Udruženja hotelijera i restoratera Srbije, hoteli imaju i određene akcije, pa stimulišu goste da dođu. Ipak, bilo bi dobro da PCR test bude jeftiniji, jer je veliki broj gostiju iz Rumunije i zemalja u okruženju, kojima posle treba ovaj rezultat da bi mogli da se vrate kući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum