ZORANA NASTAVLJA RAT SA JAVNIM PREDUZEĆIMA: Ne stišava se bura u energetskom sektoru, pljušte optužbe iz ministarstva

E. B. TALIJAN

15. 01. 2022. u 10:00

BURA u energetskom sektoru se ne stišava. Verbalna paljba resornog ministarstva po javnim preduzećima se intenzivira kako se gomilaju dokazi koji ukazuju na sporne segmente u radu ministarke Zorane Mihajlović. U petak je njen pomoćnik, Zoran Ilić, optužio rukovodstvo EPS-a za probleme u elektroenergetskom sistemu i uvoz, kako kaže, ogromnih količina struje. Međutim, činjenica je da Srbija svake godine tokom zime kupuje određene količne električne energije i da to nije ništa neobično. Razlika je što je zbog energetske krize ona poskupela, pa je sada više plaćamo.

ЗОРАНА НАСТАВЉА РАТ СА ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА: Не стишава се бура у енергетском сектору, пљуште оптужбе из министарства

Foto EPS

- U prvom kvartalu 2021. godine naša zemlja je izvozila električnu energiju, kao što i inače radi u proleće i leto, a tokom hladnih meseci uvozi - objašnjava naš dobro upućeni sagovornik. - To je balansiranje potrošnjom i proizvodnjom. Tokom proleća i leta smo prodavali najviše Grčkoj. Povećan uvoz je bio samo desetak dana tokom ispadanja šest blokova iz pogona u TENT-u.

Nisu tačne tvrdnje, kako ističe, da troškovi kupljene struje iznose više stotina miliona evra. Ova neistina je plasirana u jeku kampanje protiv v. d. direktora EPS Milorada Grčića, koji je podneo neopozivu ostavku.

- Srbija uvozi električnu energiju iz više zemalja, a za poslednja tri meseca pojedinačno najviše je uvezeno iz Republike Srpske i to kao pozajmica - precizira sagovornik "Novosti". - To ćemo vraćati u struji, a nećemo plaćati, i taj trošak ne pravazilazi 40 miliona evra.

Pomoćnik ministarke Ilić rekao je da uvozimo ogormne količine električne energije, zbog problema koji su nastali u našem elektroenergetskom sistemu, a koji su izazvani lošim rukovođenjem, nedovoljnim investicijama i neadekvatnim planiranjem. Sve drugo je, kako ističe, zamena teza i prebacivanje odgovornosti na Ministarstvo, zbog toga što je na čelu neko ko govori istinu.

Ilić, kao i njegova šefica, ministarka Zorana Mihajlović, propustio je da odgovori na pitanja koja se pojavljuju u javnosti. Zašto je pisala stranim ambasadama? Zašto je tražila pritisak od Američke privredne komore? I najvažnije pitanje - gde će naš elektroenergetski sistem pronaći 700 miliona evra godišnje kako bi strani investitor u vetroparkove mogao da radi i zarađuje?

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nedavno je rekao da je ogromna potrošnja radnim danima i da je uvoz oko 12,5 do 13 odsto. Kako je naglasio, to je ubedljivo najmanja kupovina megavata u regionu. Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković objašnjava da Srbija proizvede više struje nego što uveze.

- Naša prosečna godišnja proizvodnja struje je oko 35.000 gigavat-časova struje, a potrošnja između 34.100 i 34.300 gigavata - precizira Zdravković. - Kada se u ovom segmentu poredi sutacija u okruženju, najgore je u Severnoj Makedoniji. Ovaj naš južni sused uvozi, čak, 70 odsto struje, jer nemaju dovoljno uglja u termoelektrani "Bitola", pa kupuju ili rudu ili električnu energiju.

Crna Gora, kako navodi, više od polovine svoje potrošnje zadovoljava iz uvoza, Hrvatska iznad 20 odsto, a Slovenija oko osam procenata. Mađarska radi na proširenju nuklearnih kapaciteta i nisu im potrebne dodatne količine struje. Bugarska uvozi, jer nisu izgradili nuklearku "Belane". Rumunija takođe, ali su se dogovorili sa Amerikancima da završe ostala tri bloka nuklearne elektrane "Černe vode".

NOVI DIREKTOR?

U FOTELjU direktora "Elektroprivrede Srbije" najverovatnije će sesti Miroslav Tomašević, koji je trenutno na poziciji izvršnog direktora za proizvodnju energije. Prema najavi predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, novi čovek će na čelo EPS-a doći ovih dana.

ZA UŠTEDU SAVETUJU HULA-HOP

CENE energenata divljaju širom Evrope. U Švedskoj je račun za struju za prosečan stan u najnaseljenijim, južnim delovima zemlje, porastao za, čak, 266 odsto u decembru. U Nemačkoj gas za građane poskupeo je skoro 50 procenata. Hrvatska najavljuje drastičan skok cena energenata od aprila. Britanci su bili šokirani kada ih je treći po veličini distributer energije posavetovao da grle kućne ljubimce kako bi se ugrejali i uštedeli na računima. Kompanija OVO energy je svojim korisnicima poslala spisak sa deset jednostavnih i isplativih načina da im ove zime bude toplo. Osim maženja s kućnim ljubimcima, potrošačima su savetovali da izazovu decu na hula-hop takmičenje, vežbaju ili da počiste svoje kuće i stanove. To se dešava u vreme kada u Velikoj Britaniji procenjuju da bi računi za gas i struju u aprilu milionima domaćinstava mogli da porastu i za više od 50 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)