MINISTAR MALI SVE OBJASNIO: Prijavljivanje počinje 15. januara, 100 evra na račune leže 1. februara

Novosti online

06. 01. 2022. u 09:16

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da prijava za 100 evra pomoći mladima od navršenih 16 do navršenih 29 godina počinje 15. januara i da će trajati do 30. januara.

МИНИСТАР МАЛИ СВЕ ОБЈАСНИО: Пријављивање почиње 15. јануара, 100 евра на рачуне леже 1. фебруара

Foto: Printskrin

- Proces prijave je veoma jednostavan, zapravo je isti kao što je bio i za prijavu za 100 evra, potom za 30+30, a onda i za 20 evra koji su isplaćeni u decembru. Na portalu Uprave za trezor je potrebno uneti ime i prezime, jedinstveni matični broj, broj lične karte i da se izabere banka gde je otvoren račun, a ako ga nema, bira se ime banke gde ćemo mi otvoriti namenski račun - naveo je on gostujući na TV Pink, i dodao da će primaoci socijalne pomoći i lica na izdržavanju kaznenih sankcija ovu pomoć dobiti automatski.

 
Mali je podsetio da su prethodnih dana, u okviru rubrike „Pitajte ministra finansija“, koju je pokrenuo na svom Instagram profilu, građani imali priliku da postavljaju pitanja u vezi sa isplatom 100 evra jednokratne pomoći mladima između 16 i 29 godina.
 
- Bilo je dosta lepih komentara. Tako je jedan mladić naveo da će 100 evra iskoristiti da zaprosi devojku, dok će drugi mladić tu pomoć iskoristiti za plaćanje rate za letovanje. Ovim smo stvorili lepu atmosferu, a to smo i želeli da postignemo. To je prilika da pokažemo koliko je naša država jaka, stabilna - naveo je Siniša Mali.
 
Podsetio je da je prošle godine ostvarena stopa rasta od 7,5 odsto, a to uz rezultat iz 2020. godine, pokazuje da Srbija, odmah iza Irske koja nije uporediva, ima najveću stopu rasta.
 
- Dakle, Srbija pobeđuje u ekonomiji, i to u doba najveće ekonomske krize ikada koja je izazvana pandemijom kovida 19. Javne finansije su nam stabilne, imamo novca, u ovom trenutku preko 200 milijardi dinara na računu. Želimo svima da pokažemo da smo stabilni, a da sa druge strane brinemo i da je država tu kada je najpotrebnije - istakao je on.
 
Ministar finansija je naglasio da će 14. januara biti uplaćeno 10.000 dinara svim zdravstvenim radnicima u zemlji, kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i obećao, a da će penzioneri uplatu od 20.000 dinara dobiti 10. februara.
 
„Teške dve godine su iza nas, zato ovu počinjemo u lepom raspoloženju. Ali, u te dve godine, pomogli smo i privredu i građane i ostvarili izuzetan rezultat, i po stopi rasta i po stabilnosti naših javnih finansija. Ovo je prilika da deo svega toga vratimo našim građanima, pogotovo onima koji su najstariji, ali i mladima, da pokažemo koliko država brine i da na njih nije zaboravila“, rekao je on.
 
Mali je podsetio i da su od 1. januara povećane penzije za 5,5 odsto, da je veća minimalna cena rada za 9,4 procenata i da sada iznosi 300 evra, kao i da su uvećane plate u javnom sektoru u proseku za 7,4 odsto.
 
Napomenuo je i da od 1. januara država isplaćuje 300.000 dinara za prvo dete, kao i dodatnih 100.000 za drugo i treće dete, pored pomoći koja je i do sada isplaćivana.
 
- Neki su komentarisali da je to veliki trošak, ali mi ne smatramo da su u pravu. Jer, šta će nama sve one investicije i auto-putevi ako nema dece? Pronatalna politika je za nas veoma važna - istakao je on.
 
Mali je dodao da  će država učestvovati i u kupovini prvog stana za mlade bračne parove.
 
- Država će dati novac za učešće, najveći deo ćemo mi obezbediti. Time dajemo mogućnost mladima da kupe prvi stan, da ih podstaknemo da razmišljaju o potomstvu. To je važan faktor, da oni znaju da su sigurni i da imaju podršku kada se opredeljuju za prvo dete. Bitno je da imaju svoj stan i sigurnost - rekao je Siniša Mali, i dodao da će ovih dana biti precizirani detalji.
 
Odgovarajući na pitanje kako komentariše kupovinu  fudbalskog kluba Sautemton, od strane Dragana Šolaka, Mali je rekao da smatra da je građanima Srbije sada mnogo jasnije čime se i Šolak i Dragan Đilas bave.
 
- Moje pitanje za njih je odakle taj novac? Gde ga je Šolak zaradio? Kada dajete 100 miliona funti za klub koji nije jedan od vodećih, pa koliko vi zapravo novaca imate? Sada su jasniji napadi Šolaka i njegovih medija kada je Telekom preuzeo prava za prenos Premijer lige. A govoreći o Šolaku i Đilasu, oni zaista imaju  neverovatan novac, ali onaj koji je opljačkan, jer setite se, SBB je svojevremeno bespravno polagao svoje kablove... Sada se i Đilas šali, njegov je pristup veoma zanimljiv, jer „duhovito“ zapitkuje – da li je on kupac, ili Šolak. Samo zamislite da je neko koje povezan sa nama kupio neki fudbalski klub, pa od toga bi napravili hajku neviđenih razmera - naveo je Mali, i zaključio da je reč o tajkunskoj organizaciji, koja čini sve kako bi se vratila na vlast u Srbiji, kako bi opravdala i kupovinu Sautemtona i sav novac koji su uložili u kampanju protiv sadašnjih nosilaca vlasti.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)