MAZUT POVEĆAO CENU GREJANJA U TRI OPŠTINE: Toplane u Zaječaru, Užicu i Novoj Varoši podigle cene usluga, posle Niša

E. B. T.

09. 12. 2021. u 11:00

TOPLANE u Zaječaru, Užicu i Novoj Varoši podigle su cene grejanja zbog poskupljenja mazuta. Ranije je isto urađeno i u Nišu. Ministarka energetike Zorana Mihajlović poručila je da će nadležna ministarstva sa lokalnim samoupravama pronaći rešenje ukoliko se poskupljenje nastavi i postane neodrživo za građane.

МАЗУТ ПОВЕЋАО ЦЕНУ ГРЕЈАЊА У ТРИ ОПШТИНЕ: Топлане у Зајечару, Ужицу и Новој Вароши подигле цене услуга, после Ниша

Foto arhiva

Iz Poslovnog udruženja "Toplane Srbije" su sa sednice, koja je održana u utorak, poručili da će se razgovarati o tome da se cene stabilizuju i da ostanu na istom nivou. Dejan Stojanović, predsednik Upravnog odbora ovog udruženja objašnjava da je poskupljenje opravdano, kao i da samo takvo lokalna samouprava može da odobri.

- Najugroženije su toplane koje koriste isključivo ili preteženo mazut - precizira Stojanović za "Novosti". - Cena ovog energetna je otišla u nebo, poskupeo je više od 50 odsto od početka godine. U januaru je koštao 62,48 dinara po kilogramu, a u novembru 91,66 dinara.

Mazut je vezan, kako navodi, za kretanje cene nafte na svetskom tržištu i zato je poskupeo. On ukazuje i da toplanama ništa ne znači kada na početku sezone potpišu ugovore sa proizvođačem, jer je to berzanska roba i plaća se na dan isporuke.

- Nadu daje aktuelno kretanje nafte na svetskom tržištu koja poslednjih dana beleži pad - kaže Stojanović. - Međutim, neizvesno je šta će dalje dešavati. Treba imati u vidu i da se kretanje nafte odloženo odražava na veleprodaju, a obično do pojeftinjenja dolazi sporije, dok se poskupljenje brže reflektuje.

Srbija je obezbedila stabilnu cenu gasa, tako da se može očekivati da toplane koje koriste samo ovaj energent neće poskupljivati grejanje za domaćinstva. U našoj zemlji 80 odsto daljinskih sistema za grejanje koristi plavi energent, a oko 10 procenata mazut i ugalj. Toplane sagore oko 500 miliona kubnih metara gasa od 2,5 milijardi kubika koje godišnje potroši naša zemlja.

RAČUNI UVEĆANI ZA OKO 600 DINARA

UŽIČANIMA je grejanje poskupelo devet odsto, a računica pokazuje da vlasnici stanova plaćaju 108,97 dinara po kvadratnom metru, umesto 99,6 dinara bez PDV-a. Njihov mesečni račun je uvećan za oko 560 dinara. U Novoj Varoši je cena grejanja za domaćinstva viša za deset procenata, odnosno za 9,68 dinara po kvadratnom metru bez PDV-a. Za stan od 60 kvadrata uvećanje na mesečnom nivou je 580 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba