VEĆ POTPISANO DESET UGOVORA: Kroz naš paviljon na "Ekspo Dubai 2020" prošlo više od 370.000 posetilaca

B. Ca.

08. 12. 2021. u 09:47

PAVILjON Srbije na Svetskoj izložbi "EKSPO 2020 Dubai", za dva meseca posetilo je više od 370.000 posetilaca iz celog sveta. Kako organizatori kažu, rezultati nastupa Srbije na Svetskoj izložbi premašili su očekivanja. Prema nezvaničnim podacima naš paviljon spada u jedan u najposećenijih, skoro rame uz rame sa najrazvijenijim zemljama.

ВЕЋ ПОТПИСАНО ДЕСЕТ УГОВОРА: Кроз наш павиљон на Експо Дубаи 2020 прошло више од 370.000 посетилаца

Foto promo

U okviru organizovanog poslovnog programa, koji realizuje Vlada Srbije u saradnji sa Privrednom komorom i Razvojnom agencijom Srbije, do sada su se u Dubaiju predstavile 194 kompanije i gotovo 500 privrednika iz Srbije, koji su ostvarili više od 3.000 poslovnih kontakata sa potencijalnim partnerima iz inostranstva. Započeti su mnogi poslovi, realizovano je više od 10 sigurnih ugovora u prve tri tematske sedmice i otvorene mnogobrojne prilike.

- Dubai je tokom ovih šest meseci centar sveta, pa je važno da iskoristimo ovu priliku, da na najbolji način predstavimo ekonomske, tehnološke, inovacione, investicione i turističke potencijale - kaže Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade RS za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za "EKSPO 2020 Dubai". - Za svega dva meseca uspeli smo da razbijemo mit da jedna mala država poput Srbije, ne može da parira velikim zemljama.

Marko Selaković, rukovodilac kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju i biznis direktor "Ekspo Srbija", kaže da je prvi put na svetskim izložbama naša zemlja napravila svoj poseban biznis hab, koji posluje kao druga kuća srpske privrede tokom svih šest meseci trajanja sajma.

- Planirano je organizovanje tematskih investicionih konferencija, posvećenih određenim sektorima koji imaju veliki potencijal za nove investicije - kaže Selaković. - Konferencija o tržištu nekretnina u Srbiji je održana, a slede o zdravstvenom, velnes i banjskom turizmu, prehrambenoj industriji, poljoprivredi i ICT tehnologijama, kao i vodi i obnovljivim izvorima energije.

Od 9. do 15. januara počinje tematska nedelja posvećena turizmu, za koju vlada najveće interesovanje, a prijavilo se oko 100 naših kompanija. U specijalizovanoj prodavnici na srpskom Paviljonu je predstavljeno više od 25 različitih proizvođača hrane, čokolade, suvenira sa više od 250 različitih proizvoda. Kreiran je i poseban program suvenira specifično za EKSPO sa brendom "Srbija stvara ideje".

NAJBOLjI STARTAP

Srbija je na "EKSPO Dubai" predstavila i svoje najuspešnije tehnološke kompanije u startape na "Giteksu", jednom od najvećih tehnoloških događaja na svetu. Upravo je naš startap Joberty tecnologies proglašen za najbolji u kategoriji više od 750 startapa iz celog sveta.

U IŠČEKIVANjU VIRTUELNOG PRETKA

POKAZAĆEMO svetu revolucionarni projekat, koji je rezultat saradnje naše naučnice Sofije Stefanović i domaće gejming kompanije svetskog ranga - kaže Ana Ilić. - Uz pomoć vrhunske metahjuman tehnologije, "oživećemo" u virtuelnom svetu čoveka koji je pre 10.000 godina živeo u Lepenskom viru, a moći ćemo sa njim čak i da komuniciramo. O ovom projektu već pišu svetski mediji. Kroz bogat muzički program, predstavili su se brojni umetnici iz Srbije, a u narednom periodu očekuju se niz kreativnih promocija Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri