MOMIROVIĆ: Srbija će uskoro infrastrukturu dovesti na nivo kakav imaju zemlje Zapadne Evrope (FOTO)

Novosti online

03. 12. 2021. u 15:12

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović sastao se danas sa ambasadorom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom i tom prilikom istakao posebnu zahvalnost Evropskoj uniji od koje Srbija dobija značajnu bespovratnu pomoć u izgradnji komunalne infrastrukture, kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kao važnih ekoloških projekata.

МОМИРОВИЋ: Србија ће ускоро инфраструктуру довести на ниво какав имају земље Западне  Европе (ФОТО)

Foto: Novosti

- Istorijski, civilizacijski i ekonomski Srbija pripada Evropi, a uskoro ćemo i našu infrastrukturu dovesti na nivo kakav imaju zemlje Zapadne Evrope. Naše strateško opredeljenje je pristupanje Evropskoj uniji i mi zaista jako puno radimo na tome da Srbija što pre postane punopravna članica Evropske unije.

Evropska unija je glavni ekonomski partner Srbiji, kao i glavni partner u investicijama u infrastrukturu. Danas smo razgovarali i o drugim projektima. Najviše je reči bilo o železničkom Koridoru X, a pre svega o delu od Beograda do Niša, koji ćemo vrlo brzo krenuti da realizujemo, kao i o velikim bespovratnim sredstvima koje će institucije EU obezbediti.

Foto: Novosti

 

Pričali smo o postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacionoj infrastrukturi, kao i ekološkim okolnostima u Srbiji i tome kako mi moramo da sprovedemo naše ekološke projekte za koje dobijamo zaista značajnu bespovratnu pomoć od naših EU partnera - izjavio je ministar Momirović. Ministar Momirović zahvalio se ambasadoru Žiofreu na iskrenoj podršci koju Evropska unija pruža Srbiji, i istakao posebnu zahvalnost institucijama Evropske unije koje su opredelile velika bespovratna sredstva za izgradnju izuzetno važnog projekta „Auto-puta mira“ od Niša do Prištine.

- Zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom Tomislavom Momirovićem juče smo zvanično obeležili početak izgradnje deonice „Auto-puta mira“ kod Niša. Evropska unija za tu deonicu daje bespovratnu pomoć u vrednosti od 40 miliona evra, dok je preko 180 miliona evra obezbeđeno kroz povoljne kredite Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj - izjavio je Žiofre.

Ambasador Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre je nakon razgovora sa ministrom Momirovićem istakao da je Evropska unija glavni donator i najveći trgovinski partner Srbije i odatle dolazi najviše stranih direktnih investicija u Srbiju.

Ambasador je zaključio ističući da će biti važno da nastavimo da radimo na boljem povezivanju Srbije sa Evropskom unijom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)