NEMA STRAHA OD NESTAŠICE: Trgovci i proizvođači spremni da sprovedu odluku o ograničavanju cena

E. B. TALIJAN

03. 12. 2021. u 08:00

TRGOVCI, veletrgovci i proizvođači spremni su da u potpunosti sprovedu odluku Vlade, kojom su maksimalne cene pet osnovnih životnih namirnica ograničene na nivo od 15. novembra, u narednih 60 dana.

НЕМА СТРАХА ОД НЕСТАШИЦЕ: Трговци и произвођачи спремни да спроведу одлуку о ограничавању цена

Foto A. Stanković

Srpsko tržište će biti dobro snabdeveno i ne postoji nikakva opasnost da dođe do nestašica tih proizvoda. Nadležni su spremni da, nakon dva meseca, reaguju i dodatnim instrumentima, ako bude potrebno.

Ovo ističu sagovornici "Novosti", ukazujući da građani ne treba da strahuju. Podsetimo, ograničenje cena se odnosi na svinjski but, suncokretovo ulje, šećer kristal, brašno tip 400 i dugotrajno UHT mleko sa 2,8 odsto mlečne masti. Proizvođači ovih namirnica obavezni su da ih isporučuju u prosečnim količinama za poslednjih 12 meseci. Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić ističe da će se poštovanje ove uredbe lako kontrolisati.

- Ne očekujem da će biti potrebno da delujemo represivno - kaže Kandić.

- Predstavnici Vlade razgovarali su sa proizvođačima i trgovcima pre donošenja Uredbe i svi se odgovorno ponašaju. Jasno im je da ne može sav teret poskupljenja da bude na građanima.

Kako ističe, ovih pet namirnica je osnovni deo potrošačke korpe. Uredba je doneta u cilju zaštite standarda građana, posebno onih grupa koje imaju primanja manja od prosečnih.

- U ovom trenutku to je najefikasnija mera, a ukoliko bude potrebno dozirano ćemo iz robnih rezervi proizvođačima obezbeđivati sirovine po subvencionisanim cenama za ovih pet kategorija namirnica - objašnjava Kandić.

Uroš Kandić, Foto Tanjug

Prema rečima Žarka Malinovića iz Privredne komore Srbije, tržište će uvek biti dobro snabdeveno ovim namirnicama, jer je u velikoj meri oslonjeno na domaću proizvodnju. On podeseća da ni tokom prvog talasa pandemije nije bilo problema, iako je tražnja za pojedinim proizvodima rasla i do 400 odsto.

- Nema potrebe da građani strahuju i da prave zalihe - kaže Malinović.

- Trgovci, veletrgovci i proizvođači će poštovati sve što je Vlada definisala u cilju održavanja stabilnosti tržišta. Određen je razuman rok za ovu meru, koja je dobra i za psihološku stabilnost građana jer pokazuje da država brine o njihovom snabdevanju.

On ističe da odluka Vlade da cena struje za privrednike ostane ista izuzetno značajna, s obzirom na to da je to input koji je najviše poskupeo. Veoma je važno, kako naglašava, da štitimo i jačamo svoju ekonomiju, tako što ćemo kupovati proizvode srpskog porekla.

Foto Novosti

MEGAMARKETI NE OČEKUJU PROBLEME

U TRGOVINSKIM lancima ne očekuju nikakve probleme i ističu da će robe biti dovoljno.

Građani treba da znaju da ne postoji jedinstvena maksimalna cena za svaku od pet kategorija osnovnih životnih namirnica koje su obuhvaćene Uredbom, već ne smeju da pređu nivoe koje su imale 15. novembra. To znači da će se one razlikovati u zavisnosti od cenovnika proizvođača i njihovih brendova koji su važili tog dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju