MALI OBIŠAO PRODAVNICU U BARAJEVU: Prva u Srbiji prešla na novi sistem eFiskalizacije

Novosti online

02. 12. 2021. u 15:21

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković danas su obišli lokalnu prodavnicu „3M“ u Barajevu, koja je prva u Srbiji počela da primenjuje novi sistem eFiskalizacije.

МАЛИ ОБИШАО ПРОДАВНИЦУ У БАРАЈЕВУ: Прва у Србији прешла на нови систем еФискализације

Foto: Instagram/Siniša Mali

Nakon simbolične kupovine, ministar Mali je proverio fiskalni račun skeniranjem QR koda na telefonu, a potom je sa direktorkom Poreske uprave i vlasnicom prodavnice Sonjom Nikolić zalepio nalepnicu na izlog, koja potvrđuje da je prodavnica eFiskalizovana.

Ministar se zahvalio vlasnici radnje na odgovornosti i na preduzetničkom duhu koji poseduje.

- Veliku stvar ste uradili. Ovo je novi sistem, a stari sistem, kao što znate, postoji od 2003. godine. Na primeru moje kupovine imali ste priliku da vidite kako je novi sistem jednostavan, brz, efikasan. Nikakav problem nije bio u implementaciji. S druge strane, ono što mi je veoma važno,  imali ste priliku da vidite da može da se očita QR kod. Dakle, mobilnim telefonom možete skeniranjem da proverite odmah da li je račun validan. Time se zajedno jače, bolje i efikasnije borimo protiv sive ekonomije. Velike su koristi novog sistema. Osim što ide u korak sa novim tehnologijama, mnogo je efikasniji i fleksibilniji. Kao fiskalni uređaj možete da koristite i mobilni telefon i tablet. Idemo u korak sa digitalizacijom i razvojem tehnologije - istakao je on.

Foto: Instagram/Siniša Mali

Ministar je napomenuo da više nema rezervnih papirnih rolni, a nema ni potrebe za plaćanjem godišnjih servisa fiskalnih kasa.

- Za privredu je najvažnije to što se na ovaj način borimo efikasnije protiv nelojalne konkurencije. Svi koji rade u skladu sa zakonom neće imati problema, a s obzirom na to da ćemo kroz ovaj sistem olakšati rad Poreske uprave, to znači da ćemo biti efikasniji i u borbi protiv sive ekonomije, u borbi protiv onih koji ne rade u skladu sa zakonom - rekao je on.

Kako je naveo, proces implementacije novog sistema fiskalizacije je započet, a prelazni period traje do kraja aprila sledeće godine. Do sada je lokacije prijavilo oko 52.000 privrednih subjekata.

- Pozivam sve fiskalne obveznike, celu privredu da što pre završi ovaj proces. Ovo privredu ne košta apsolutno ništa. I Sonja je kao privrednik već dobila subvencije koje Vlada Srbije daje kako bi bili pokriveni troškovi nove fiskalizacije - 100 evra za svako prodajno mesto i 100 evra za svaki fiskalni uređaj. Sa te strane privreda nema troškove, dok je korist od uvođenja novog sistema nemerljiva - istakao je Mali i napomenuo da se očekuje da će ukupan broj onih koji će koristiti novi sistem fiskalizacije biti oko 160 do 170 hiljada, uključujući i nove obveznike fiskalizacije.

Događaju su prisustvovali i proizvođači hardvera koji je implementiran u  prodavnici „3M“ u Barajevu.

Foto: Instagram/Siniša Mali

 -Želim da čestitam Miroslavu, Nenadu i Milenku koji su napravili softver koji pokreće ovu mašinu. Kroz uvođenje novog sistema fiskalizacije, mi smo otvorili tržište fiskalnih uređaja. Sada je neuporedivo fleksibilnije, a i veliki broj mladih su u ovome videli šansu da naprave svoj proizvod. Tako su njih trojica kreirali i implementirali svoj softver ovde u Barajevu. Ja im želim puno sreće u daljem radu. Koliko sam razumeo, oni su razvili i sistem za implementaciju eFaktura. Dakle, dali smo priliku mladima da se angažuju, da ideje pretvore u stvarnost, da zarade novac, a da nam cela ekonomija, privreda ide napred - rekao je ministar finansija.

On je istakao da se kroz sistem eFiskalizacije i sistem eFaktura gradi neuporedivo atraktivnije, transparentnije privredno okruženje, čime jača privreda i stvaraju se osnovi za dalji i ubrzaniji rast srpske ekonomije.

- Naravno, što brži rast imamo, jasno je da ćemo imati i više novca za veće plate, penzije, za nove kilometre auto-puteva, kilometre kanalizacionih mreža, za nove fabrike za prečišćavanje otpadnih voda... To je osnov za gradnju lepše i bolje Srbije - zaključio je Mali.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković čestitala je vlasnici radnje i istakla da je veliko zadovoljstvo što je jedna mala samostalna, trgovinska, porodična radnja prvi poreski obveznik koji je prešao na novi sistem fiskalizacije, čime je pokazala da je to moguće, brže, čak i bolje od velikih sistema.

- Za Poresku upravu je novi sistem eFiskalizacije veoma značajan, pre svega što ćemo moći da na kvalitetan način pratimo rad poreskih obveznika. Koliko je značajan govore i podaci. Prema njima, od momenta od kada sam napustila kancelariju, bilo je 1.194 izdatih fiskalnih računa u Sonjinoj prodavnici, od početka rada na novom sistemu eFiskalizacije. U momentu kada smo stigli bilo je 1.208, a uz ministrovu kupovinu bilo je 1.209 fiskalnih računa. To znači da Poreska uprava u svakom momentu ima mogućnost da proveri svaki fiskalni račun, da proveri da li je dobro obračunat PDV. Sada kvalitetno možemo da pratimo rad poreskih obveznika, ali i da kontrolišemo one za koje postoji indicija, sumnja ili analiza rizika koja pokazuje da postoji mogućnost izbegavanja plaćanja poreza. Oni revnosni će imati manje kontrola - napomenula je Markovićeva.

Foto: Instagram/Siniša Mali

Vlasnica prodavnice se zahvalila ministru finansija i Vladi Republike Srbije na novom sistemu eFiskalizacije koji je uvela u svoj objekat i koji je u primeni već desetak dana. Kako je objasnila, novi sistem znatno olakšava njihov rad.

- Imali smo obuke, koje su nam pomogle da prevaziđemo eventualne probleme, da što bezbolnije pređemo na novi sistem eFiskalizacije. Iskoristili smo subvencije, što nam je dosta pomoglo, jer nismo imali troškove - rekla je Nikolićeva.

Nenad Varagić iz preduzeća „Tim Code“ istakao je da su oni mala firma, ali da su na vreme započeli pripreme kako bi bili spremni za novu fiskalizaciju.

- Potrudili smo se da naši korisnici ne osete toliko taj prelaz. Shodno tome država je obezbedila subvencije, kako bi privrednici obezbedili hardver. Mi smo se potrudili da u softver ugradimo sve što je potrebno, napravili smo i softverski procesor fiskalnih računa tako da naše korisnike nova fiskalizacije ne košta apsolutno ništa. Jednostavno su nastavili sa radom, kao što su radili i do sada. Urađena je i obuka, a dosta smo se bavili testiranjem tako da smo bili spremni za implementaciju - rekao je Varagić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024