MINISTAR MALI OBJAVIO: Prelazni rok do kraja aprila za prilagođavanje sistemu e-faktura

Novosti online

01. 12. 2021. u 14:19

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je danas da će privredi i javnom sektoru, zbog potreba prilagođavanja novom sistemu elektronskih faktura, biti dat prelazni rok do kraja aprila naredne godine.

МИНИСТАР МАЛИ ОБЈАВИО: Прелазни рок до краја априла за прилагођавање систему е-фактура

Foto: Tanjug

- Mi ćemo, pošto smo dobili dosta zahteva, do kraja godine izmeniti Zakon o elektronskom fakturisanju i dati prelazni rok do kraja aprila da se korisnici adaptiraju i osposobe da izdaju i primaju elektronske fakture. Očekujem da će te izmene biti usvojene od strane poslanika u Skupštini Srbije. Dakle, omogućićemo dodatni period da se usaglasite sa novim zakonom i završite sve informacione pripreme“, rekao je ministar Mali obraćajući se prisutnima na obuci za lokalne samouprave „Primena sistema elektronskih faktura- održanoj danas u Palati „Srbija“.

Mali je naveo da su ostali rokovi, koji su navedeni u zakonu realni i da će nastaviti da važe i nakon zakonskih izmena.

Dakle, prvo nastupa obaveza subjekta javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakture i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora, i to će se primenjivati od 1. maja 2022. godine, umesto od 1. januara, baš kao i obaveza subjekta privatnog sektora da izda elektronsku fakturu subjektu javnog sektora.

Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora, kao i elektronske fakture izdate od strane subjekta privatnog sektora, primenjivaće se od 1. jula 2022. godine, kao što je i bilo planirano. Takođe, obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. godine.

Ministar je na pomenutom skupu naveo i da Srbija, ovim sistemom želi da unapredi transparentnost i konkurentnost, smanji sivu ekonomiju, ali i tehnološki uhvati korak sa razvijenim svetom.

- Mnogo toga dobijamo i kao država, i vi kao korisnici javnih sredstava, i u transparentnosti i u uštedi vremena. Naša želja je da u 2023. godine uđemo i u sistem e-otpremnica. Na to se nadovezuju platni promet između pravnih lica i sistem e-fiskalizacije. Pravimo kompjuterski i informacioni vertikalni lanac i to će biti najvažniji održiv sistem borbe protiv sive ekonomije- naglasio je ministar i dodao da je korišćenje sistema e-faktura u potpunosti besplatno.

On je zamolio prisutne da ozbiljno shvate sistem e-faktura i na vreme sprovedu sve potrebne edukacije i pripreme, jer će on u budućnosti, mnogo značiti našoj ekonomiji.

- Zamislite sistem bez papirnih faktura, nema arhive, sve ide kompjuterski, elektronski sistem menja način funkcionisanja privrede. Ako pogledamo koristi ovog sistema ukoliko se pogode ulazna i izlazna faktura, našoj privredi ćemo vraćati PDV istog dana. Nema čekanja, dodatnih kontrola, sistem nudi pravu stvar za našu privredu. Kroz ovaj sistem realizujemo ono što privrednici očekuju decenijama- naveo je on.

Mali je podsetio i da se paralelno odvija sistem e-fiskalizacije i da se, takođe do kraja aprila završava prelazni period uvođenja novog sistema privredi Srbije.

Pozvao je privrednike da se prijave i iskoriste subvencije koje nudi Vlada Srbije, a to je 100 evra za fiskalni uređaj i 100 evra za svaki objekat.

Kada govorimo o benefitima procesa, rekao je Mali, on nam daje mnogo bolju kontrolu i efikasniju borbu protiv sive ekonomije, a za privrednike je najvažniji uticaj na nelojalnu konkurenciju.

Državna sekretarka u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić istakla je da je današnja završna obuka za primenu sistema eletronskih faktura važna ne samo za one koji su obuku prošli, već i za digitalnu transformaciju cele privrede, kao i za e-upravu Srbije.

- Uvođenje ovog sistema dovešće do značajnog smanjenja administrativnog opterećenja, i rasta konkurentnosti privrednog sektora na domaćem, ali i svetskom tržištu. To je jedan od najznačajnijih inovativnih alata kojim će se olakšati i ubrzati rad organa javne uprave, što je našem Ministarstvu i cilj- navela je Mačužić Pužić i dodala da će ovaj sistem doprineti da se stvori državna uprava po meri svih nas i pokaže da je pravi servis privrede i građana.

Mačužić Pućić je pozvala sve gradove i opštine da se pripreme za ovaj moderan način rada, jer štedi vreme i novac.

- U proteklom periodu preko sistema e-uprave razmenjeno je preko 50 miliona dokumenata, to je 50 miliona sekundi uštede koje je prepoznato kao konkretna dobrobit uvođenja e-uprave- navela je ona.

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović rekao je da o značaju ove reforme dovoljno govore podaci o velikom broju preduzeća, institucija, organizacija na koje će direktno uticati.

- Sistem e-faktura koristiće oko 125.000 preduzeća u sistemu PDV-a, a očekujemo da i drugi privrednici to prihvate kad uvide prednosti po pitanju uštede vremena i troškova. Učesnici u sistemu e-fakturisanja biće i više od 10.000 korisnika javnih sredstava, od kojih su 6.000 lokalne samouprave i lokalni budžetski korisnici. Važno je da se dobro pripremimo za ono što sledi. Uštede na nivou lokalnih samouprava će biti milionske. Štedimo novac na administraciji i možemo da ulažemo za druge potrebe- rekao je Marjanović.

On je dodao da konzervativne procene govore da se na čuvanju i izradi 1.000 faktura operativni troškovi mogu smanjiti za 150.000 dinara, te da će uštede u lokalnim samoupravama biti milionske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba