DECENIJSKA ZARADA 6.700 DINARA: Vlasnici paketa besplatnih akcija od ponedeljka dobili deo svoje zarade

S. B.

01. 12. 2021. u 10:19

VLASNICI akcija "Telekoma" dobili su u ponedeljak proporcionalni deo profita ove kompanije. Počela je isplata ukupno 4,16 milijardi dinara dobiti zarađene prošle godine. Građani Srbije, koji su suvlasnici ove kompanije, dobili su neto 4,42 dinara po akciji. Svi koji poseduju paket besplatnih akcija raspolažu sa 31 deonicom ove kompanije, tako da je njima juče legao 137 dinara. Sa ranije isplaćenim dividendama i jednokratkom nadoknadom od Akcionarskog fonda, zaradili su - 6.700 dinara.

ДЕЦЕНИЈСКА ЗАРАДА 6.700 ДИНАРА: Власници пакета бесплатних акција од понедељка добили део своје зараде

Foto promo

"Telekom Srbija" je akcionaru Republici Srbiji dividende isplatio po državnim instrukcijama, a svim ostalim akcionarima preko Centralnog registra hartija od vrednosti. "Telekom Srbija" ima milijardu akcija od čega domaća fizička lica imaju 218,8 miliona akcija, a strana fizička lica 33.400 akcija. Neto dividenda za te dve kategorije iznosi 4,42 dinara po akciji, dok za domaća pravna lica koja imaju 3.300 akcija iznosi 5,2 dinara.

Glavni broker kuće "Momentum" Nenad Gujaničić, objašnjava da je "Telekom" prošlog novembra isplatio međudividendu od 2,58 dinara bruto po akciji.

- Ovo faktički znači da je kompanija akcionarima isplatila dividendu koja je skoro 50 odsto veća u odnosu na ostvareni profit u 2020. godini - kaže Gujaničić.

- Aerodrom "Nikola Tesla", usled promene delatnosti i poslovanja sa gubicima, ove godine nije isplatio dividendu, dok je Naftna industrija Srbije, usled poslovanja sa gubitkom, isplatila tek simboličnu dividendu od 6,14 dinara po akciji bruto. Akcionari koji su dobili besplatne akcije, a nisu ih prodavali, do sada su na ime dividende od ove tri kompanije dobili iznos od nepunih 5.000 dinara. Takođe, još ranije, od Akcionarskog fonda je jednokratno isplaćeno 1.700 dinara.

Prema Gujaničićevim rečima, vrednost paketa besplatnih akcija je trenutno oko 10.840 dinara.

ŠTA JE U PAKETU

PAKET besplatnih akcija podrazumeva jednu akciju Aerodroma "Nikola Tesla", pet akcija Naftne industrije Srbije, 31 akciju "Telekoma", sedam akcija Akcionarskog fonda i akcije "Elektroprivrede Srbije". Do prekjuče svaki građanin, koji nije prodao deo svog paketa, od dividendi je dobio ukupno oko 4.800 dinara, a sa jučerašnjnih 137 - primakli su se zaradi od 5.000 dinara tokom poslednjih deset godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega