GORIVO JEFTINIJE ZA TRI NEDELJE? Nafta na berzama u petak zabeležila drastičan pad, ali je u ponedeljak poskupela

E. B. TALIJAN

30. 11. 2021. u 09:00

GORIVO na srpskim pumpama moglo bi da pojeftini za tri do četiri nedelje, ukoliko bi se zadržao pad cena sirove nafte na globalnom tržištu. Nakon sunovrata cena u petak za više od 10 odsto, što je bilo najveće jednodnevno pojeftinjenje od aprila 2020. godine, u ponedeljak je došlo do poskupljenja za oko četiri procenta. Brent je posle pada na 73,45 dolara za barel, u ponedeljak koštao 76 dolara.

ГОРИВО ЈЕФТИНИЈЕ ЗА ТРИ НЕДЕЉЕ? Нафта на берзама у петак забележила драстичан пад,  али је у понедељак поскупела

Foto Z. Jovanović

Do ove promene je došlo jer su investitori intenzivirali tražnju kako bi iskoristili povoljne cene. Prethodno je drastično pojeftinjenje izazvala nova varijanta virusa korona i strah od obnovljenih globalnih ograničenja putovanja, koji bi mogli da poremete oporavak tržišta nafte.

Trend kretanja cene sirovine odloženo se odražava u maloprodaji, jer rafinerije ne nabavljaju naftu na dnevnom nivou, već raspolažu određenim zalihama. Juče je cena auto-gasa na pojedinim pumpama u Srbiji bila niža za jedan dinar nego u prethodnom periodu i za njega je trebalo izdvojiti 101,90 dinara. Evrodizel je koštao 174,90, a benzin od 166, 40 do 167,90 dinara.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da promene na globalnom tržištu uvek odloženo manifestuju na cene goriva u Srbiji, kao i u svim zemljama regiona i Evrope. Može se, kako navodi, očekivati da će se efekat pojeftinjenja osetiti kod nas za nekih mesec dana.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca i poznavalac energetskih prilika, smatra da će doći do pojeftinjenja goriva na srpskim pumpama ukoliko ostane nepromenjen trend pada cena crnog zlata na svetskim berzama.

- Pitanje je koliko će se zadržati ovakvo kretanje nafte, ali, možemo biti zadovoljni i ako ne dođe do daljeg poskupljenja derivata u Srbiji - ističe Atanacković.

- Treba imati u vidu i da se efekat pojeftinjenja sirovine na berzama sporije odražava u maloprodaji goriva. S druge strane, kada dođe do poskupljenja, ta promena stigne brže na pumpe.

On ističe da će trend kretanja cena nafte zavisiti od odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte, OPEK-a. One, kako navodi, verovatno, trpe pritisak da povećaju proizvodnju koja bi dovela do daljeg pojeftinjenja nafte, imajući u vidu aktuelnu energetsku krizu i skok cena ostalih energenata.

Direktor jedne beogradske pumpe Slaviša Ilić ocenjuje da bi do pada cena na pumpama moglo da dođe za oko tri nedelje.

- Teško je precizno prognozirati kada će pojeftiniti gorivo u maloprodaji i koliko, to sve zavisi od velikih sistema na našem tržištu - objašnjava Ilić.

- Kada konkurencija spusti cene, nikome ne odgovara da drži skuplje.

RUSIJA: NEMA POTREBE ZA HITNIM MERAMA

RUSIJA ne vidi potrebu za hitnim merama na tržištu nafte zbog novog omikron soja virusa korona, izjavio je u ponedeljak potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak. On je istakao da nema potrebe za ishitrenim odlukama. Organizacije zemalja izvoznica nafte - OPEK i njene saveznice nisu se odazvale pozivima SAD da pumpaju više nafte kako bi se smanjile cene ovog energenta. Oni ostaju pri planu da postepeno nadoknađuju prošlogodišnje rekordno smanjenje proizvodnje tako što će svakog meseca isporuke povećavati za 400.000 barela dnevno. Na ovonedeljnom sastanku će se razgovarati o januarskoj proizvodnji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije